Ministerul Educației va emite un ordin cu privire la colectarea ilegală a banilor pentru dezinfectanți de la părinți: „Vreau să vă asigur că vom curma foarte dur acțiunile de acest gen”

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va emite mâine un Ordin cu privire la unele acțiuni de prevenire și combatere a a colectărilor de bani pentru dezinfectanți, sume colectate de către directorii instituțiilor de învățământ. Anunțul a fost făcut de ministrul MECC, Igor Șarov, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Foto: privesc.eu

Potrivit ministrului, acest subiect a fost discutat în cadrul ședinței Grupului Național de Coordonare a Siguranței în Educație.

„Vreau să vă asigur că vom curma foarte dur acțiunile de acest gen. Cele mai frecvente cazuri erau la nivelul orașului Chișinău. Am avut o discuție cu colegii de la Primărie, care în colaborare cu cei de la Centrul Anticorupție vor examina fiecare caz în parte. Ca rezultat al ședinței acesteia, mâine voi emite un ordin la acest subiect”, a declarat Șarov.

Ministrul a mai precizat că Guvernul RM a primit decizia, la rectificare, să aloce 31 milioane lei pentru dezinfectanți, iar UNICEF și partenerii de dezvoltare asigură un sprijin constant în susținerea și dotarea școlilor cu dezinfectanți și toate cele necesare.

Totodată, Șarov menționează că deși în trecut, la fel, au existat aceste practici, acum ele sunt și mai periculoase din cauza că sporesc „infodemia” sau informarea incorectă, distorsionată despre acțiunile antiepidemiologice.

„Au existat mereu tentative de taxă, dar acum acestea sunt și mai periculoase, deoarece sporește infodemia. Încurajez ca persoanele care se confruntă cu asemenea situații să apeleze la linia verde. Avem linia verde la fiecare persoană, fie indicând numele său și numărul de telefon, iar noi respectiv îi contactăm, fie prin modalitate anonimă, tot prin intermediul liniei verzi”, a conchis Igor Șarov.

Amintim că peste 68.000 de litri de săpun lichid, 454.000 de bucăți de săpun solid și peste 136.000 de litri de dezinfectant lichid pentru mâini vor fi livrate școlilor și grădinițelor din țară. În total, peste 2.600 de instituții de învățământ, care includ aproape 23 de mii de clase și grupe vor beneficia de aceste produse, care vor satisface necesitățile pentru o perioadă de trei luni. Această donație este realizată de UNICEF în colaborare cu USAID și se va efectua în 2 tranșe. Circa o treime din întreaga cantitate a ajuns în școli și grădinițe până la 28 august, iar restul - până la finele lunii septembrie.


Pub