Otrăvirea lui Navalnîi: Ursula von der Leyen susține că acesta a fost supus unui act laş, iar Merkel declară că Rusia are de răspuns unor întrebări dificile legate de acest atac

Președinta Comisiei Ruropene, Ursula von der Leyen susține că opozantul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit potrivit Berlinului cu un agent neurotoxic de timpul noviciok, a fost victima unui „act laş şi demn de dispreţ”, iar Angela Merkel a declarat că Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic noviciok. Merkel a ieșit public pentru a face și personal o declarație de presă pe această temă, după ce guvernul federal anunțase într-un comunicat rezultatele analizelor făcute într-un laborator militar și își exprimase indignarea față de această constatare.

Foto: UNIMEDIA

„Este vorba despre un act laş şi demn de dispreţ, încă o dată”, a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, referindu-se la utilizarea acestui agent de concepţie sovietică împotriva fostului spion Serghei Skripal în 2018, pe teritoriul Marii Britanii.

„Autorii trebuie să fie aduși în justiţie”, a adăugat ea, citează Agerpres.

Cancelarul german, Angela Merkel, a mai spus că Rusia va trebui să răspundă unor „întrebări dificile” legate de acest atac, scrie Agerpres. „Lumea așteaptă răspunsuri”, a subliniat ea.

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a mai declarat Merkel. „Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a adăugat ea.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum, Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a arătat Merkel.

Guvernul german a anunțat miercuri că analizele efectuate efectuate într-un laborator special al armatei germane, la cererea spitalului Charite din Berlin, unde este internat opozantul rus, au relevat prezența noviciokului în organismul lui Aleksei Navalnîi.

Acest agent chimic a fost menționat și ca posibilă cauză a otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost spion rus, și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie. Ei au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat și el în contact cu respectiva substanţă a murit.

Autoritățile germane au spus că vor informa partenerii din UE și NATO despre acest rezultat al analizelor lui Navalnîi, precum și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. De asemenea, va fi informat oficial și ambasadorul rus în Germania. „Cerem guvernului rus să dea explicații în legătură cu acest incident”, se spune în comunicatul guvernului federal german.

Presa oficială din Rusia: Nu există dovezi

Experţii în medicină legală din Rusia nu au găsit dovezi în investigaţiile lor care să susţină acuzaţia că Alexei Navalnîi a fost otrăvit, a subliniat presa oficială de stat de la Moscova, imediat după anunțul guvernului german. „Nu au fost găsite substanţe otrăvitoare în corpul şi pe hainele lui Navalnîi”, a arătat agenţia oficială rusă de presă TASS, citând o sursă anonimă din cadrul autorităţilor de aplicare a legii din Rusia.

Între timp, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile din Rusia nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic noviciok, scrie Agerpres. „Nu ne-au fost supuse atenţiei astfel de informaţii”, a declarat Peskov, citat de aceeași agenție TASS.

Ministerul de Externe rus a precizat, la rândul său, că autorităţile ruse încă aşteaptă ca Germania să răspundă solicitării de a oferi dovezi.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă în timp ce era la bordul unui avion cu care călătorea de la Tomsk către Moscova. Susţinătorii săi cred că otrava i-a fost pusă în ceaiul pe care l-a băut la aeroport. Aflat în comă, el a fost transferat apoi într-un spital din Berlin.


Pub