Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Valeriu Guma a revenit în…

Valeriu Guma a revenit în PDM. Politicianul, condamnat anterior în România pentru acte de corupție, este liderul OT Orhei

Revenire de marcă în Partidul Democrat. Unul dintre fondatorii formațiunii, omul de afaceri Valeriu Guma este șeful organizației teritoriale Orhei. Se pare că fostul deputat, care în 2013 a fost condamnat definitiv de justiția română pentru acte de corupție, a revenit în partid la începutul anului, însă fără a se face public acest lucru. La 13 februarie, 2014, Valeriu Guma anunța că-și depune mandatul de deputat și părăsește Partidul Democrat.

Prima dată, numele lui Guma în noua postură, apare în aprilie, pe pagina oficială a Organizației Teritoriale a PDM într-o postare despre suportul pe care l-a oferit medicilor din Orhei. „Toate acestea au fost posibile datorită Organizației raionale Orhei a PDM și a d-lui președinte Valeriu Guma”, se menționa în postare. Chiar dacă sunt atașate mai multe poze, Valeriu Guma nu apare în vreuna din ele.

Facsimil de la postarea OT PDM Orhei

Recent, după anunțul privind plecarea unui grup de membri PD din Orhei, a apărut o altă postare în care în poze este Valeriu Guma, însă numele său nu apare în comunicat.

Ieri, PDM publică însă un video în care Valeriu Guma vorbește despre unitatea partidului și a organizației pe care o conduce și este prezentat drept președinte OT Orhei a Partidului Democrat din Moldova.

Am încercat să-l contactăm pe Valeriu Guma pentru un comentariu, însă politicianul nu a răspuns la telefon și nici la mesajul pe care i l-am lăsat. De asemenea am încercat să aflăm de când a revenit Guma în partid, însă conducerea formațiunii și reprezentanții serviciului de presă al formațiunii de asemenea nu a răspuns la apeluri și mesaje.

Valeriu Guma, 55 de ani, este un fost membru marcant al Partidului Democrat din Moldova făcând parte de-a lungul anilor din anturajul persoanelor apropiate de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. A fost deputat încă din 1998 când a candidat, alături de Diacov, pe listele „Blocului pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”, apoi al Blocului electoral Moldova Democrată. Din 2009 până la retragerea sa din 2014 a fost mereu pe listele Partidului Democrat. Era prezentat drept un om de afaceri de succes cu mai multe activități de comerț.

Retragerea sa din politică a survenit în urma unei condamnări definitive în România pentru acte de corupție. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România l-a condamnat, pe 17 aprilie 2013, pe fostul deputat Valeriu Guma la 4 ani de închisoare cu executare, sentinţa fiind una definitivă. La 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul București a luat decizia de a solicita R. Moldova recunoașterea și executarea sentinţei penale în cazul Guma. Potrivit autorităţilor române, Valeriu Guma a fost condamnat pentru mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe menţinerea în vigoare a contractului de privatizare a unei firme al cărei acţionar era.

Guma, care era dat în căutare internațională, susținea că este nevinovat și în momentul plecării sale din Parlament spunea că „este capabil să-și demonstreze nevinovăția și nu mai are nevoie de imunitate parlamentară”.

Peste un an însă, Judecătoria Buiucani a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma. Asta deși, în mod normal, în asemenea cazuri, judecătorul ar fi trebuit să menţină pedeapsa aplicată de instanţele din România. Decizia a fost luată de judecătorul Ghenadie Pavliuc, care i-a aplicat fostului deputat o pedeapsă mult mai blândă, scutindu-l astfel de închisoare.

Judecătorul îşi baza decizia prin faptul că „este posibilă corectarea şi reeducarea lui Guma fără izolarea de societate cu aplicarea art. 90, prin care pedeapsa este suspendată condiţionat”. Judecătorul şi-a mai motivat soluţia prin faptul că Valeriu Guma, „fiind căsătorit, are loc de trai, la întreţinere un copil minor, totodată, fiind diagnosticat cu o afecţiune care se califică ca fiind gravă, iar concluzia consiliului medical din iunie 2015 indică asupra faptului imposibilităţii tratamentului în locurile de detenţie”. Guma, conform motivării lui Pavliuc, a susţinut în faţa judecătorului că starea sănătăţii sale este precară şi că diagnosticul ce i s-a stabilit nu îi permite să se afle în detenţie.

Decizia primei instanțe a fost menținută și la Apel. Completul de judecători format din Iurie Iordan, Ghenadie Lîsîi și Silvia Vrabie a declarat demersul înaintat de procuror drept  neîntemeiat, iar decizia a devenit definitivă și irevocabilă.