Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Proteste anti-guvernamentale în Bulgaria:…

FOTO Proteste anti-guvernamentale în Bulgaria: Confruntări violente între manifestanți și poliție

EPA-EFE/VASSIL DONEV

Mii de oameni din Bulgaria protestează miercuri în fața Parlamentului din Sofia, în unul dintre cele mai mari proteste de până acum în două luni de demonstrații în care se cere demisia premierului Boiko Borisov, relatează Reuters, citat de Hotnews.ro.

În timpul protestului au izbucnit confruntări între protestatari și poliție, care a atacat manifestanții cu spray cu piper și a arestat 35 de oameni, transmite Hotnews.

Aceștia au zdruncinat de asemenea mașinile poliției, iar aproximativ 100 de ofițeri au fost afectați de sprayul cu piper pe care protestatarii l-au folosit împotriva forțelor de ordine, a spus șeful Poliției din Sofia, Georgi Hadzhiev. Oficialii din sănătate au spus că 45 de persoane, inclusiv ofițeri de poliție, sunt tratate acum în spital.
Pe de altă parte, potrivit site-ului de jurnalism de investigație Bivol, poliția ar fi folosit spray cu piper împotriva reporterilor TV.

Protestatarii au ales ziua de miercuri pentru că este prima zi de reluare a sesiunii parlamentare în care premierul va încerca să lanseze controversata sa propunere de revizuire a constituției.

Borisov a spus la mijlocul lunii august, referitor la solicitarea de a demisiona, că înțelege dorința profundă de schimbare și că, în acest sens, propune un fel de ”restart” prin modificarea Legii fundamentale.
Mișcarea sa însă este privită doar ca o modalitate de a trage de timp, în condițiile în care nu deține majoritatea de două treimi necesară pentru formarea unei constituante (ulitma a fost constituită în 1991).
De altfel, demersul său a fost ridiculizat de președintele Bulgariei, Rumen Radev, aliat al Partidului Socialist și cel mai mare rival al lui Borisov. ”Poate mafia să reformeze țara? Răspunsul este evident: NU!”, a comentat președintele.


Sub lupa demnitarilor de la Bruxelles


Spre deosebire de Polonia și Ungaria, scrie Politico, statul de drept din Bulgaria nu a făcut obiectul unor sancțiuni, în ciuda corupției oligarhilor extinsă de la domeniul construcțiilor ilegale, până la utilizarea abuzivă a agenților serviciilor secrete.
Protestatarii mai cer și demisia procurorului general Ivan Geshev care refuză să își depună mandatul. Singurul care a făcut pasul înapoi a fost ministrul Justiției.
De ani de zile, Bulgaria a evitat sancțiunile UE pentru simplul motiv că premierul a ezitat să deschidă un război ideologic împotriva Bruxelles-ului. Ba, dimpotrivă, a fost mereu dornic să afișeze loialitate față de popularii europeni și Merkel, notează sursa citată.
Declanşatorul protestelor a fost apariţia unor imagini în care poliţia scoate un politician al opoziţiei de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un oligarh bulgar.
În ziua următoare, procuratura a percheziţionat sediul preşedinţiei şi a reţinut doi consilieri ai şefului statului sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi furt de secrete de stat.