Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   FOTO,VIDEO/ Paradă militară cu tancuri…

FOTO VIDEO Paradă militară cu tancuri și blindate la Tiraspol. Regimul din Stânga Nistrului a marcat cea de-a 30-a aniversare a așa-zisei „zile a Republicii”

Manifestație de forță a Tiraspolului. Cu ocazia aniversării a așa-zisei Zile a Republicii, dar și pentru a marca ziua de 9 mai, regimul din stânga Nistrului a organizat o paradă militară la care au defilat forțele armate ale regiunii.

Manifestațiile au început de dimineață cu defilarea unui tanc T-34, care a participat la ostilitățile din cel de-al doilea război mondial, dar și mai mulți militari îmbrăcați în uniforme din acea perioadă.

Ulterior, regimul separatist a prezentat parada tancurilor din dotarea așa-zisei armate transnistrene, blindatelor, tunurilor și aruncătoarelor de proectile, cunoscute drept Katiușa.

În tribuna oficială, alături de oficialitățile regimului s-a aflat și primul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov.

La 2 septembrie 1990, autoritățile separatiste de la Tiraspol, nemulțumite de procesele democratice, oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin din fosta Republică Sovietică a Moldovei, susținute de Armata a 14-a staționată în stânga Nistrului au proclamat „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană”.

Ulterior, după obținerea independenței Republicii Moldova tensiunile între Chișinău și Tiraspol au escaladat într-un conflict armat care s-a încheiat cu intervenția Armatei a 14-a, unitățile căreia rămân staționate în Stânga Nistrului până la ziua de azi.

Regimul de la Tiraspol rămâne nerecunoscut internațional fiind susținut militar, politic și economic de Federația Rusă. Guvernul separatist este considerat autoritar și nu respectă drepturile omului, cunoscut pentru probelemele create școlilor românești din regiune, contrabandă, arestări nejustificate și tortură.