16:16:34 18.04.2024
Stiri

Aleksei Nalvanîi a fost otrăvit cu Novichok, susține guvernul german / Agentul neurotoxic a fost folosit în premieră în Europa postbelică tot împotriva unui inamic al regimului Putin, Serghei Skripal

Actualitate 02.09.2020 18:58 Vizualizări1122 Autor: Ziarul National
Aleksei Nalvanîi a fost otrăvit cu Novichok, susține guvernul german / Agentul neurotoxic a fost folosit în premieră în Europa postbelică tot împotriva unui inamic al regimului Putin, Serghei Skripal


Guvernul german a anunțat, miercuri, că analizele efectuate asupra lui Aleksei Navalnîi au arătat că opozantul regimului de la Kremlin a fost atacat cu agentul neurotoxic Novichok, transmite Euronews.

Testele toxicologice realizate asupra probelor prelevate de la Navalnîi au scos la iveală „dovada fără echivoc a unui agent neurochimic din grupul Novichok”, se arată în comunicatul emis de guvernul german.

Aleksei Navalnîi, poate cel mai proeminent critic al regimului Vladimir Putin din ultimii ani, a acuzat stări de rău în 20 august, în timpul unui zbor din Siberia, spre Moscova. În aceste condiții, avionul a efectuat o aterizare de urgență, astfel că, inițial, el a fost tratat în orașul siberian Omsk.

La solicitarea soției și a aliaților săi, care susțineau că spitalul care îl trata nu era echipat corespunzător, Aleksei Navalnîi a fost transferat, în 22 august, la Spitalul Charité din Berlin.

La două zile distanță, în 24 august, Spitalul Charité confirma, printr-un comunicat citat de site-ul lui Navalnîi, că activistul anticorupție a fost otrăvit: „Studiul clinic indică otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Începând de sâmbătă, medicii de la Spitalul Universitar Charite au grijă de Aleksei Navalnîi. Pacientul se află la Terapie Intensivă, în comă indusă. Starea sa de sănătate este una gravă, dar în prezent nu există o amenințare directă pentru viața lui. O echipă de medici a examinat cu atenție pacientul încă de la internare. Datele clinice indică intoxicația cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei. Substanța specifică nu a fost încă stabilită, deci e nevoie de analize suplimentare. Acțiunea substanței otrăvitoare, adică suprimarea producției de colinesterază în organism, a fost confirmată de multe ori în laboratoare independente. Pacientul primește tratament conform diagnosticului. Efectele bolii sunt incerte, iar consecințele pe termen lung, în special asupra sistemului nervos, nu pot fi excluse complet în acest moment”.

În vârstă de 44 de ani, Alexei Navalny a fost considerat un ghimpe în coasta Kremlinului mai bine de un deceniu și s-a remarcat prin expunerea a ceea ce el a catalogat drept fapte de corupție la nivel înalt, dar și prin mobilizarea mulțimilor de tineri protestatari anti-regim. Otrăvirea sa l-a adăugat pe o listă lungă de disidenți proeminenți în Rusia lui Vladimir Putin care, întâmplător sau nu, fie au avut parte de sfârșituri brutale, fie au supraviețuit neașteptat unor tentative de omor.

Unul dintre aceștia este fostul agent dublu Serghei Skripal care, alături de fiica sa, Yulia, a fost atacat cu Novichok în Marea Britanie, în ceea ce se crede că ar fi fost primul atac cu un agent neurotoxic pe teritoriul Europei, de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md