fbpx

studiu | Vom putea trata cancerul la sân? Veninul albinelor europene poate distruge celulele celei mai grave forme ale bolii

Mai mulți cercetători din Australia au aflat – în urma unui studiu – că veninul de la albinele europene este „remarcabil de eficient” la distrugerea celulelor celei mai agresive forme de cancer mamar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul investigației, specialiști de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins şi de la Universitatea Western Australia au folosit venin de la 312 albine şi bondari, pentru a afla proprietăţile anticancerigene ale acestuia.

Drept urmare, echipa a constatat că veninul utilizat, îndeosebi componenta sa principală – melitina – a dus la distrugerea rapidă a celulelor care constituie „cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2”. Iar toate astea, fără a dăuna celulelor normale.

„Veninul s-a dovedit extrem de puternic. Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute”, a declarat Ciara Duffy, cercetătoare principală în cadrul studiului, într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul institutului.

La rândul său, Peter Klinken – cercetător-şef la Universitatea Western Australia, a spus: „Această observaţie conform căreia melitina poate suprima dezvoltarea celulelor este incredibil de interesantă”.

În cadrul aceleiași analize – publicată în jurnalul Nature Precision Oncology – s-a studiat și dacă melitina poate fi utilizată în combinaţie cu medicamentele utilizate în prezent în chimioterapie pentru tratarea tipurilor de cancer mamar extrem de agresive.

Astfel, potrivit lui Duffy, melitina a format găuri în membranele celulelor cancerului mamar, ceea ce ar putea permite pătrunderea anumitor substanţe medicamentoase în interiorul celulelor, ducând la moartea lor, transmite Agerpres.

„Această tehnică de combinare a melitinei cu docetaxel (un medicament utilizat în chimioterapie) s-a dovedit remarcabil de eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci”, a precizat ea.

Pentru următoarea etapă, oamenii de știință se pregătesc să afle care este metoda optimă pentru administrarea melitinei. De asemenea, vor să stabilească toxicitatea şi dozele maxime tolerate.

Menționăm că, în prezent, tipul de cancerul mamar este cel mai des întâlnit în rândul femeilor la nivel mondial, cel de sân triplu negativ reprezintând 10-15% dintre toate cazurile. Actualmente, nu există tratamente clinice eficiente pentru această boală.

Articole asemănătoare

Back to top button