La protest, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi propune să trezească spiritul civic al cetăţenilor, astfel încât aceştia să-şi ceară ţara înapoi, a adăugat Igor Boţan. 

„Dacă ar fi oneşti, şi-ar aminti că Maidanul a fost paşnic până în momentul în care instituţiile de forţă au intervenit şi l-au transformat într-o gherilă. Ei sugerează instituţiilor de drept să ne provoace. Ei înţeleg că nouă nu ne convine acest fapt şi sugerează forţelor ostile Republicii Moldova să încerce să prindă peşte în ape tulburi. Este dezonorant ceea ce fac ei. Trebuie să ne manifestăm ca cetăţeni ai RM şi să ne recucerim ţara din captivitatea oligarhilor. Ne vom adresa către forţele de ordine. Noi am demonstrat în cadrul a trei mitinguri că intenţiile noastre sunt paşnice. Vrem ca cetăţenii să se trezească, apoi cu eforturi comune să stabilim cum dezvoltăm ţara mai departe. Platforma este una civică şi aşa va rămâne. Lucrurile trebuie să se desfăşoare în cadrul constituţional existent, în cadrul acordurilor externe, nu vom devia de la aceste lucruri”, a declarat Igor Boţan la Naţional FM.

Analistul politic a accentuat în context că, dacă Platforma Civică Demnitate şi Adevăr ar fi existat încă din 2010, liderii alianţei de guvernare nu şi-ar fi putut împărţi instituţiile de drept întrucât imediat ar fi fost organizate proteste.

„Acordul de împărţire a instituţiilor de drept este răul cel mare care a marcat Republica Moldova. Este o ruşine să laşi ca independenţa cucerită să fie confiscată de clanuri oligarhice. Elita politică din Republica Moldova este considerată coruptă peste hotare, iar statul capturat. Acest triplet din doi oligarhi şi jumătate pun la cale alegerea şefului statului într-un cerc îngust. Împreună cu cetăţenii trebuie să vedem cum întoarcem poporului suveranitatea care i-a fost smulsă prin acorduri secrete”, a mai spus reprezentantul Platformei DA.

 „Cei care inventează sperietoare, maidane vor ca acest lucru să se întâmple. Noi am declarat din start că vrem să oferim cetăţenilor un comportament de manifestare civică. Dacă în 2010 ar fi existat Platforma, nu s-ar fi făcut partajarea pe criterii politice a instituţiilor de drept. Am fi protestat imediat. Atunci eu am protestat pe cont propriu şi am obţinut publicarea acordului. Platforma trebuie să rămână civică, să nu lase următoarea guvernare să lunece spre oligarhie şi corupţie”, a conchis reprezentantul Platformei DA.

Amintim că Platforma Civică Demnitate şi Adevăr cheamă moldovenii pe 6 septembrie la un protest paşnic în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a spune „nu” încălcării principiului statului de drept, uzurpării puterii de stat, corupţiei din sistemul judiciar, intereselor obscure ale politicienilor, devalorizării leului, majorării tarifelor şi preţurilor etc.

Independenţa Republicii Moldova a fost confiscată de clanurile oligarhice, iar cei care promovează speculaţiile cu privire la un „maidan sângeros” în cadrul protestului de pe 6 septembrie vor ca acest lucru să se întâmple şi sugerează forţelor ostile RM să intervină, a precizat reprezentantul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, Igor Boţan.

Până acum, Platforma DA a organizat proteste masive pe 5 aprilie, 3 mai şi 7 iunie, la ultimele două fiind prezenţi în jur de 50 de mii de oameni de prin toate colţurile ţării.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.