Decizia a fost luată astăzi de Consiliul de Administraţie al băncii centrale. Este deja a opta oară în ultimele nouă luni când BNM modifică rata de bază. Astfel, din decembrie 2014, acest indicator s-a majorat cu 16 puncte procentuale, de la 3,5%.

Banca centrală explică că astfel încearcă să ţină în frâu inflaţia care, potrivit prognozelor, se va accelera în următoarele trimestre.

„Deprecierea monedei naţionale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaţioniste, care în perioadele următoare, prin preţurile bunurilor importate şi prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua, determină IPC să părăsească temporar limita superioară a intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflaţiei de 5.0 la sută. În trimestrele următoare se anticipează  o  accelerare a inflaţiei, inclusiv din cauza bazei de calcul joase din anul precedent”, argumentează BNM.

Decizia băncii centrale va continua să ducă la scumpirea împrumuturilor oferite de băncile comerciale. Astfel, în iulie, rata medie a dobânzii aplicate de bănci în moneda naţională s-a majorat cu 0,08 puncte procentuale faţă de luna anterioară, constituind 12,14 la sută. La finele lunii, soldul creditelor acordate economiei a consemnat o scădere de 6.7 la sută faţă de sfârşitul lunii iulie 2014.

Experţii economici spun că politica monetară promovată de BNM intră în contradicţie cu cea economică, pentru că înăsprirea politicii monetare subminează procesul de creditare. Aceştia recomandă autorităţilor să relaxeze politica monetară, pentru a canaliza surplusul de lichidităţi din sistemul bancar în economie. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.