Revista Charlie Hebdo va republica ilustraţiile controversate cu Mahomed care au făcut-o ținta jihadiștilor în 2015

Săptămânalului satiric Charlie Hebdo publică din nou caricaturile cu profetul Mahomed, care au transformat-o în ținta jihadiștilor în urmă cu cinci ani, înaintea deschiderii procesului a 14 suspecţi implicaţi în atacul comis în 2015, scrie BBC, scrie digi24.ro.

Foto: Guliver / Getty Images

Revista franceză a fost ameninţată în mai multe rânduri, redacţia sa a fost incendiată, până la atacul terorist din 7 ianuarie 2015 în care 12 redactori, fotoreporteri şi caricaturişti au fost împuşcaţi mortal, ceea ce a provocat o undă de şoc la nivel mondial şi manifestaţii de amploare în Franţa.

Ultimul număr al revistei va cuprinde 12 caricaturi, una dintre ele arătându-l pe profetul Mohamed purtând o bombă în loc de turban. "Nu ne vom ascunde niciodată. Nu vom renunţa niciodată", a explicat directorul săptămânalului satiric. „Republicarea acestor ilustrații în săptămâna în care va avea loc procesul a 14 suspecţi implicaţi în atacul comis în 2015 ni s-a părut esențială”.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane în atacul de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, înainte de a fi lichidaţi două zile mai târziu de forţele speciale antiteroriste franceze, scrie Agerpres.

A doua zi, islamistul Amédy Coulibaly a omorât o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. Pe 9 ianuarie 2015, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.


Pub