Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Chicu: Agricultorii își permit tractoare…

Chicu: Agricultorii își permit tractoare de zeci de mii de euro. Sectorul agricol se bucură de cele mai mari facilități

Prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu, susține că statul ajută agricultorii, iar sectorul agricol se bucură chiar „de cele mai mari facilități fiscale în R. Moldova”.

În cadrul ediției din 1 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, șeful Executivului a menționat că „dacă i-am aduce pe toți agricultorii la regimul fiscal general, ca să achite impozite ca toți, statul și-ar permite să le achite (subvenții mai mari – n.r.)”.

„Impozitul funciar nu s-a modificat din 1991, aceasta oare nu e ajutor oferit de stat? Plus la acestea, TVA-ul, contribuțiile sociale, peste tot sunt taxe mai mici pentru ei. Nimeni nu poate să spună că nu este un sector susținut. Dumneavoastră ați văzut cu ce tehnică au venit agricultorii? Mă bucur că agricultorii își permit asemenea tractoare, unele de zeci de mii de euro, apropo, această tehnică, în mare măsură, este procurată pe banii statului.

Liderul protestatarilor agricoli gestionează de 5-6 ani 900 de hectare de pământ și în toată această perioadă a achitat în total ceva mai mult de un milion de lei la stat, dar primit subvenții 2,3 milioane. Niciun… de caritate nu trăiește așa, dar acesta e sectorul economic”, a afirmat prim-ministrul.

Cât despre propunerea de a redirecționa agricultorilor bani alocați pentru reparația drumurilor, acesta a precizat că „nu e atât de simplu”, deoarece „toate contractele au fost încheiate, o bună parte din volumul de lucru – făcut”.

„Infrastructura drumurilor este o prioritate nr. 1, rămâne o utopie să crezi că fără drumuri și o infrastructură elementară poți să ții tinerii în țară, acesta este un lucru „must”, absolut indispensabil”, a accentuat Chicu.

În luna august, timp de câteva zile, mai mulți agricultori din diferite raioane și-au adus tehnica agricolă la Chișinău și au protestat, cerând de la Guvern ajutor pentru a compensa pierderile suferite în urma secetei.