Cum poate lucrul de acasă crește productivitatea cu 13%

PE SCURT

În ultimele șase luni, majoritatea dintre noi a lucrat de acasă. Pandemia ne-a ținut izolați și a lăsat oficiile pustii. Această perioadă a fost epuizantă, complicată, dar pe alocuri și foarte plăcută.

Acum, când „lucrul de acasă” pare un lucru relativ normal, multe companii din întreaga lume se gândesc să facă acest lucru și o opțiune pentru angajații lor. Ideea le este susținută și de rezultatele unui experiment care arată că lucrul de acasă timp de patru zile din săptămână poate crește productivitatea angajatului cu 13%. 

PE LUNG

Până la pandemie, lucrul de acasă era privit cu ochi răi de mulți angajatori, însă, criza i-a forțat să accepte aceste schimbări. Iar acum, mai multe companii mari precum Fujitsu, Twitter și nu numai se gândesc să facă lucrul la distanță una dintre opțiuni chiar și după încheierea pandemiei. 

Un studiu pe care Bloom l-a realizat încă în 2013 a prevăzut oarecum această tendință. În cadrul experimentului, cei de la Bloom au supravegheat o companie chineză ac să vadă cât de eficienți sunt cei care lucrează de la distanță. Spre surprinderea lor, personalul companiei a devenit mult mai productiv și era mai concentrat, scrie BBC.

Aceste rezultate pozitive pot fi obținute doar în cazul în care angajatul nu are copii care să-l distragă, nu lucrează din dormitor și are acces nelimitat la internet. Însă, spune Lynda Grattan, profesoară la London Business School, specializată în viitorul muncii, mult depinde și de munca pe care o face persoana. Aceasta ar trebui să presupună o anumită rutină, în caz contrar lucrul de acasă ar deveni mai epuizant. Nu trebuie să uităm că în momentul în care persoana lucrează de la distanță, ea pierde aproape orice conexiune cu colegii și își crează o realitate paralelă, care nu este tocmai benefică pentru starea psihologică. De aceea, este absolut necesar ca măcar o zi din săptămână lucrul să se facă la oficiu. 

Eddie Obeng, fondatorul Pentacle, o școală virtuală de afaceri, spune că este preocupat de sentimentul de izolare și singurătate pe care-l trăiesc cei care lucrează săptămâni în șir de acasă. „Indiferent dacă este sau nu pandemie, oamenii nu trebuie să fie lipsiți de interacțiunea directă cu alți oameni, în afara mediului online”, completează el.

Iar dacă tot decizi să-ți muți lucrul acasă, aici poți găsi mai multe sfaturi și cât te-ar costa să-ți amenajezi un birou acasă.


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.