Foto // Protestul părinților la Guvern: „Noi vrem la grădiniță, vrem la școală, nu online”

Irina Odobescu
01/09/2020
Foto: CIJM

Zeci de părinți și-au manifestat, marți, dezacordul cu deciziile autorităților de a trece educația preșcolară și învățământul general de la distanță, în regim online. Părinții au scandat în fața clădirii Guvernului, cerând redeschiderea școlilor și a grădinițelor pentru toți copiii. „Noi vrem la grădiniță, vrem la școală”, „Fără măști la studii” și „Siguranța nu poate fi online” au fost principalele lozinci ale părinților protestatari. În fața mulțimii au ieșit reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grâu și Valentin Crudu, care le-au spus că activitatea instituțiilor de educație va reveni la ritmul normal în mod etapizat. Deschiderea instituțiilor preșcolare ține de decizia fondatorului instituției și nu a ministerului, au mai spus oficialii.  

„Vrem Guvernarea să nu-și bată joc de copiii societății. Vrem la școală și grădiniță fără măști, viziere și mănuși. Deja șase luni nu activează grădinița. Cine știe dacă se vor deschide grupele pentru copiii de trei ani. Doi copii învață online, în clasa a VII-a și a IV-a, și este foarte greu, pentru că lucrez zilnic. Copilul din clasa întâi are un orar incomod, de la ora 08:00 până la 11:00, iar eu lucrez toată ziua. Cineva trebuie să-l ia la amiază de la școală. Am trei copii la școală și unul la grădiniță. Este ireal și greu de suportat ca toți copiii să învețe online acasă”, a spus Victoria, mama a patru copii. Ea a venit la protest cu cei patru copii ai săi.  

Foto: CIJM

Vladimir are copil de cinci ani și stă acasă, iar soția lucrează, pentru că nu s-a deschis grădinița. Tatăl spune că orarul instituțiilor de educație timpurie trebuie să fie deplin, ca părinții să poată merge la muncă. „Am venit la protest, dar reprezentanții de la minister spun că ei nu sunt cei care trebuie să ne răspundă la întrebări. Poate după acest protest  se vor schimba lucrurile. O să mai venim la proteste să schimbăm situația”, a mai adăugat Vladimir.

„Noi ne merităm soarta. De ce să mă revolt, dacă domnu de la minister ne-a zis că sunt copiii noștri și problemele tot sunt ale noastre? Despre ce mai vorbesc eu, dacă o persoană publică se exprimă în felul acesta. Doar achităm impozite la stat și nu vedem nicio soluție, totul e zero. Săgețile le întorc spre noi, spre părinți. Unde sunt toți părinții care au copii? Oare doar atât putem noi și costăm doar atât?”, a spus o protestatară.

Foto: CIJM

Unul dintre inițiatorii protestului, medicul pediatru Mihai Stratulat, a spus că părinții sunt nevoiți să meargă la serviciu și nu au cu cine lăsa copiii, eii fiind și cei care pot aduce boala acasă și nu copiii. „Foarte mulți copii se îmbolnăvesc acasă de la unul dintre părinți, care merge la serviciu. Din acest considerent noi credem că grădinițele ar trebui să fie deschise în regim deplin. Noi, părinții, ne asumăm să ne autoizolăm în caz de infectare”, a precizat Mihai Stratulat. 

Părinții au cerut ca orele să fie online doar pentru cei care-și doresc acesl lucru, iar ceilalți copii să meargă la grădinițe.

Manifestanții, nemulțumiți de răspunsul reprezentanților Ministerului Educației, au spus că vor continua acțiunile de protest și la alte instituții ale statului. 

Irina Odobescu
01/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii