/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Careurile online, în curtea școlii sau în sălile de clase. Cum s-a desfășurat 1 septembrie în Capitală

missing
01 septembrie 2020, ora 20:46

În acest an, 1 septembrie a fost marcat diferit în școlile din țară, din cauza pandemiei de coronavirus. Deși unele instituții au renunțat la tradiționalele careuri, organizându-le online, altele totuși au ținut să le pregătească o mică festivitate bobocilor din clasa 1. În unele cazuri, participarea părinților a fost interzisă, în altele însă membrii familiei s-au îmbulzit, fără a ține cont de distanța socială. Mai mult, unii nu purtau nici măști de protecție. Deși noul an școlar va fi unul mai neobișnuit… emoțiile sunt aceleași.

La Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt, din Capitală, de careu au avut parte doar elevii claselor întâi. Pe lângă cântece și poezii, din programul festiv nu au lipsit regulile epidemiologice.

Folosiți doar rechizitele voastre. Tușiți și strănutați în cot, pentru a nu împrăștia microbii pe alte obiecte. Stați doar lângă banca voastră, pentru a nu vă apropia prea mult de alți colegi”

Iar e toamnă, zile calde, frunza ruginie cade”

– Știi ce e coronavirus, despre care toți vorbesc? – Da. E o boală foarte rea. – Știi cum să te protejezi de ea? – Să mă spăl pe mâini, să nu ating fața”

Totuși, măsurile, precum păstrarea distanței sociale și purtarea măștilor de protecție, nu erau respectate de către toți părinții, prezenți la eveniment, care se înghesuiau să-și vadă și să-și filmeze odraslele.

– De ce nu aveți măști? – Le avem. Sunt cu noi”

– Sunt mulți oameni aici. Nu te simți comod cu ea”

DIRECTOARE, LICEUL TEORETIC „ȘTEFAN CEL MARE”: „Chiar de la început, administrația a trecut printre rânduri și am dispersat elevii. Cert e că părinții, tânăra generație nu sesizează pericolul”.

Careu a fost și la Liceul Teoretic Ion Creangă. Aici au fost prezenți doar elevii claselor a 1-a și a 12-a. Părinții nu au participat. Aceștia își lăsau copiii la poarta instituției.

Vă este frică? Nu mă gândesc acum la aceasta. Sunt optimistă. Sunt schimburi. 13 copii dimineață, 13 după masă. Câte un copil în bancă”.

Suntem împărțiți în două grupe. Se respectă toate normele”.

Sigur că frica într-o mică parte este. Îmi fac griji pentru familie. Să nu transmit boala altcuiva”.

PROFESOARĂ: „Vă este frică, în calitate de profesoară? Fac tot posibilul să mă asigur cu mască, dezinfectant, distanța”.

CORNELIU SOLOMON, DIRECTOR, LICEUL TEORETIC „ION CREANGĂ”: „Nu va fi așa cum a fost. Suntem pregătiți. Suntem echipați cu toate cele necesare. Credem că va fi bine”.

Celelalte clase însă au avut parte de un careu online. Așa s-a întâmplat și la Liceul Ilie Fulga, din Stăuceni.

Un liceu privat, din Capitală, a renunțat la careul, organizat în curtea școlii. Toți elevii au avut parte de un mic program festiv în sălile de clase. Părinții celor mai mici, cu emoții la fel de mari, au avut grijă să-i aștepte după poarta instituției.

Emoțiile, ca de fiecare data, sunt mari. Anul ăsta e altfel, dar oricum…”

Ce va fi cel mai greu anul acesta? Probabil adaptarea la noi condiții de pandemie”.

Părinții nu au voie, nimeni nu are voie să intre pe teritoriul școlii”.

Școlile din toată țara și-au redeschis ușile astăzi. Fiecare instituție a ales modelul de studiu, din cele șapte propuse de Ministerul Educației. În schimb, până la data de 11 septembrie, studenții vor învăța online, după care vor reveni în bănci.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram