image
Sursa foto: presedinte.md

De ce chiar Dodon ar trebui să-i ceară demisia lui Chicu

Sunt deja 72 de ore de la momentul în care presa începea să fie hăituită prin Codrii Moldovei de niște paznici care nu le-au permis, în mod ilegal, jurnaliștilor să participe la un eveniment interzis și el, doar că prin lege: nunta fiului celui care printr-un grav accident al istoriei a ajuns premier al Republicii Moldova. În toată această perioadă, premierul-calamitate, serviciul său de presă, purtătorii de cuvânt, nu au venit cu niciun fel de mesaj.

Recunosc că azi, 31 august, am așteptat în mod special un mesaj de la consilierul lui Igor Dodon. Nu, nu cu ocazia Zilei Limbii Române. Oricum ar fi fost unul fals. Ci pentru că 72 de ore ar fi fost mai mult decât suficient să-și dea seama că e cazul să demisioneze pentru mizeria pe care a făcut-o.

Mesajul nu a venit însă. Și e o dovadă în plus a micimii acestui cetățean, care timp de jumătate de ani a probozit cetățenii cam cum i-a venit la gură, făcându-i „iresponsabili”, „inconștienți” sau chiar „glamuroși”, pe cei care, în opinia sa, nu au respectat restricțiile pe timp de pandemie. A celui care chiar cu gura sa, la 24 iulie, anunța că nunțile și cumetriile, indiferent de numărul de participanți, sunt interzise. Și care a repetat de mai multe ori că va fi nevoit să-și amâne nunta fiului, pentru că altfel „ce fel de om va fi el?” dacă invitații la zaiafet vor ajunge mai târziu prin spitale.

Ce fel de om e, mai degrabă ce fel de premier e, pentru că prima calitate nu mă intersează, a dovedit însă din plin încă de la prima zi de mandat, când și-a etalat aroganța, mojicia și chiar prostia pe deplin.

Mă voi opri în special la gestionarea pandemiei, pentru că aici și-a dovedit din plin adevărat „eficiență”. Astăzi Moldova este lider în Europa la infectări cu SARS-CoV-2 raportat la populație, depășind absolut toate țările de pe continent. Iar decalajul este în continuă creștere, în condițiile în care în ultimele 3 săptămâni statul pe care a ajuns Chicu să-l gestioneze a avut aproape dublu infectări decât țara de pe locul 2.

Și nu e neapărat să revin la toate gafele pe care acest Guvern criminal le-a comis de-a lungul pandemiei, pentru că le cunoaștem cu toții. Dar cel puțin întârzierea introducerii obligativității purtării măștii până la 15 mai și testarea extrem de mică, în bătaie de joc, sunt acțiuni penale, pentru care cei responsabili ar trebui să dea cu subsemnatul în fața unor procurori liberi și profesioniști.

Iar Chicu, în special, trebuie să mai dea cu subsemnatul și pentru ce a făcut la 28 august, cu nunta odraslei sale. Nu doar în calitate de persoană fizică, care a încălcat flagrant legislația, ci în calitate de premier, care a transmis încă o dată semnale bolnave unei societăți care și așa, în bună parte, din lipsă de cultură generală elementară, minimalizează efectele COVID-19.

Pentru că atunci când tu, premier, sfidezi regulile asupra cărora chiar tu insistai să fie respectate de muritorii de rând, nu este vorba doar despre cinism, iresponsabilitate sau neprofesionalism, e și o crimă la adresa securității și stabilității statului.

Cum ar putea, astăzi, un polițist să sancționeze pe cineva care nu respectă restricțiile, când cetățeanul îi va transmite omului legii că primul care le-a încălcat a fost chiar premierul? Ce autoritate va avea acel polițist în fața unui cetățean, când el nu și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu în cazul prim-ministrului? Ba mai mult, a fost nevoit să-i asigure confortul în timp ce acesta încălca legea.

Cum ar trebui să se simtă un medic, care deja și-a văzut zeci de colegi uciși la datorie, și care se sufocă de bolnavi de COVID-19, atunci când vede că premierul, prin acțiunile sale nu doar neprofesioniste și ce țin de gestionarea crizei, dar deja și sfidătoare, îi îngreunează și mai mult munca?

În aceste condiții, dacă Ion Chicu întârzie să vină cu cererea de demisie, cel care trebuie să i-o solicite primul este chiar Igor Dodon. Motive sunt multe. Și dacă lui Dodon nu-i pasă de sănătatea cetățenilor, fapt dovedit prin felul în care s-a implicat și el în gestionarea pandemiei, ar trebui să-i ceară demisia lui Chicu măcar în contextul campaniei electorale, în condițiile în care prin acțiunile sale, acest premier-calamitate lovește tot mai puternic chiar în imaginea și așa mult șubrezită a lui Dodon.

Și Dodon trebuie să nu uite că el e cel care și-a asumat „responsabilitatea totală” pentru activitatea acestui Guvern.

Noutăţile partenerilor

comentarii: