Igor Dodon, de Ziua Limbii Noastre: Fie că îi spunem moldovenească, fie că îi spunem română, e aceeași limbă și nu trebuie să ne dezbine

Șeful statului, Igor Dodon, nu mai este la fel de tranșant atunci când este abordat subiectul limbii vorbite în Republica Moldova. „Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, a declarat acesta, într-un mesaj dedicat sărbătorii naționale Limba Noastră.

Foto: UNIMEDIA

„Stimați concetățeni, vă felicit cu prilejul frumoasei sărbători naționale – Limba Noastră! Fie ca limba mamei, limba natală, limba poporului nostru să fie cultivată, prețuită și studiată cu dragoste și pietate. Și să o cunoască bine fiecare locuitor al țării”, a menționat șeful statului, într-un mesaj de felicitare.

„Voi aminti ceea ce am spus și în alți ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește. Contează mai mult esența și magia acestei limbi: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum ne facem plăcută vorbirea, cum reușim să dialogăm prin ea și să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei.

Rostul limbii pe care o vorbim este să ne înțelegem cu alți oameni, să ne înțelegem unii cu alții, să creăm un spațiu comun de gândire, opinii, speranțe și realizări.

Haideți să marcăm Ziua Națională a Limbii Noastre inclusiv prin această calitate a limbajului, să profităm de înțelepciunea și de puterea dialogului corect, echilibrat, productiv. În așa fel, vom slăvi nu doar limba natală, ci și caracterul cumpătat și senin al poporului nostru”, a mai declarat Igor Dodon.

Stimați concetățeni, vă felicit cu prilejul frumoasei sărbători naționale – Limba Noastră! Fie ca limba mamei, limba...

Publicată de Igor Dodon pe Luni, 31 august 2020

Astăzi, Republica Moldova sărbătorește Ziua Limbii noastre. Cu acest prilej, Primăria municipiului Chişinău a pregătit un program ce include manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorii naţionale.


Pub