„Strămoșii ne-au lăsat o limbă frumoasă, să o vorbim corect și cu dragoste de țară și de viitor”. Mesajele oficialilor, de Ziua Limbii Noastre

Cu ocazia sărbătorii naționale dedicate limbii române, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la busturile poeților Mihai Eminescu și Grigore Vieru. Totodată, președintele Igor Dodon, șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi, dar și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, au adresat mesaje de felicitare, cu prilejul evenimentului.

Foto: Facebook/ Ion Ceban

De dimineață, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, însoțit de către secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol și managerii instituțiilor de cultură din subordinea ministerului au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la busturile poeților Mihai Eminescu și Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor.

Totodată, mai mulți oficiali au adresat mesaje de felicitare moldovenilor, cu ocazia sărbătorii naționale.

„Dragi concetățeni, în numele Parlamentului Republicii Moldova și al meu personal, vă felicit cu ocazia Sărbătorii Naționale ”Limba Noastră”. Este o sărbătoare care oferă fiecărui cetățean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă ca parte importantă a identității și culturii sale.

Moldova pe bună dreptate se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor. La noi, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi și gândi în propria lor limbă. Respectul față de acest drept este un angajament al conducerii Republicii Moldova, pentru că așa este civilizat și uman.

Diversitatea culturală și lingvistică este cartea de vizită a Republicii Moldova. De aceea, ”Limba Noastră” este și sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat președinta Parlamentului, Zinaida Gfreceanîi, într-un mesaj de felicitare.

Dragi concetățeni, În numele Parlamentului Republicii Moldova și al meu personal, Vă felicit cu ocazia Sărbătorii...

Publicată de Zinaida Greceanîi pe Duminică, 30 august 2020

Și primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a scris un mesaj de felicitare, pe pagina sa de Facebook: „Limba este cel mai frumos tezaur a unui popor. Prin limba vorbită putem determina idealurile, istoria și cultura unui neam. Strămoșii ne-au lăsat o limbă frumoasă, iar în vremuri au perfecționat-o și noi continuăm același lucru, pentru a putea comunica, înțelege, dar nu a crea dispute. Important este să o vorbim corect și cu dragoste de țară și de viitor.

Cu prilejul zilei de 31 august, când în Republica Moldova este marcată Ziua Limbii, vin cu un mesaj de felicitare pentru toţi cetăţenii, cu îndemnul de a proteja, cinsti şi respecta graiul matern. Prin cuvânt vom dăinui. Felicitări tuturor!”.

Cu prilejul sărbătorii naționale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și instituţiile din subordine organizează mai multe evenimente culturale.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat expoziția „Cunoscând trecutul, scriem viitorul”, care poate fi vizitată până la 30 septembrie, în spațiul expozițional, etajul 1, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

De asemenea, Teatrul Național „Mihai Eminescu” prezintă, începând cu ora 19:30, pe treptele de la intrare în teatru (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 79), un spectacol de muzică și poezie cu participarea Orchestrei de Cameră și a celor mai apreciați actori ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Tot astăzi, 31 august, în incinta Centrului expozițional „Constantin Brâncuși” va fi inaugurată Expoziția-Concurs de Artă Plastică și Contemporană „Saloanele Moldovei”, ediția a XXX-a. Expoziția îşi propune să ofere publicului iubitor de artă o parte importantă din lucrările şi opera celor mai însemnaţi artişti români contemporani, promovarea creaţiilor de valoare autentică, precum şi integrarea artiştilor plastici într-un climat spiritual naţional.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează concursul „Cuvântul potrivit la locul potrivit”. Dacă ai 12 ani și mai mult, dorești să-ți verifici competențele de cultura vorbirii și să câștigi un premiu din partea bibliotecii, completează testul pe linkul ce urmează (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeIa27AXRKBscgzUh0rtAmf-tJsh-EBBeBTAaNRW5uV832mrg/viewform?fbclid=IwAR3kp-Xoh47vU6RWYxG6fmDc7HjMI0clBxzs8SqDWyYiww7pEFJHCGUo1WE ).

De asemenea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează pentru al cincilea an consecutiv Cupa lingvistică la „Ce? Unde? Când?”. Anul acesta evenimentul se va desfășura online, începând cu ora 19:00, https://youtu.be/YsvsIAwa-UA .


Pub