Aleksandr Lukaşenko şi zeci de înalţi funcţionari ai regimului său, puși în lista neagră de către Lituania, Estonia şi Letonia

Lituania, Estonia şi Letonia i-au inclus în lista neagră pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, şi pe alţi aproximativ 30 de înalţi funcţionari ai regimului său, pentru presupusă fraudă electorală şi pentru represiune împotriva manifestanţilor pro-democraţie, relatează Agerpres, cu referire la AFP.

Foto: Getty Images

Ţările baltice, membre ale UE şi NATO, şi-au anunţat sancţiunile în cadrul unui efort coordonat de a-i sprijini pe manifestanţii din Belarusul vecin, care au intrat în a patra săptămână de proteste după alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august.

„Trimitem un mesaj că trebuie să facem mai mult decât pur şi simplu să publicăm declaraţii, că trebuie să luăm de asemenea măsuri concrete", a declarat pentru AFP ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius.

Lukaşenko a evocat ideea unui referendum constituţional, pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare.

Duminică, zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au strâns pe străzile din Minsk, pentru al treilea weekend consecutiv, pentru a denunţa realegerea lui Lukaşenko, într-un scrutin considerat fraudulos de opoziţie.

Sâmbătă, câteva mii de femei, multe îmbrăcate în port tradițional, au participat la "Marșul Solidarității" în Minsk, fluturând steaguri, flori şi baloane și cerând demisia lui Lukaşenko.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare inedită de contestare, după alegerile de la 9 august, care l-au dat câştigător cu 80% din sufragii şi pe care opoziţia le-a denunţat ca fiind frauduloase.

Rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului belarus şi i-a cerut lui Aleksandr Lukaşenko să dialogheze cu opoziţia. Lukaşenko a refuzat în schimb orice concesie şi denunţă un complot occidental menit să-l înlăturaede la putere. Singurul său sprijin rămâne Rusia.

Primele manifestaţii din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forţă. Trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite şi peste 7.000 au fost arestate.


Pub