În locul Cinematografului „Gaudeamus” nu vor fi construite blocuri cu 15 etaje. CMC a anulat decizia din 2016

Consilierii municipali au votat astăzi, în ședință extraordinară, documentul ce prevede anularea planului urbanistic zonal actual al terenului pe care se află Cinematograful „Gaudeamus”. Decizia de a anula hotărârea anterioară a venit după ce Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a depistat mai multe neconformități în documentația de urbanism, ca urmare a reexaminării planului urbanistic zonal.

Foto: Facebook/ Ion Ceban

Planul aprobat în 2016 de către Consiliul municipa de atunci, și anulat astăzi de aleșii locali, prevedea construcția unor blocuri cu 15 etaje pe teritoriul unde astăzi se află Cinematograful „Gaudeamus”. O solicitare de anulare a proiectului votat în 2016 a venit din partea primarului general, Ion Ceban.

„Pentru această zonă va fi analizată posibilitatea de a realiza un alt PUZ, unde va fi interzisă construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat, ridicându-se edificii sociale. Noul Plan urbanistic zonal trebuie să țină cont de arhitectura acestei zone, unde între timp au mai fost construite alte clădiri. Este aberant ca pe locul fostului Cinematograf ,,Gaudeamus să fie ridicate blocuri cu 15 etaje, așa cum a fost aprobat în anul 2016 de către CMC, care a aprobat ilegal un PUZ ce ridică multe semne de întrebare”, a precizat Ceban.

Potrivit edilului, „lucrările de demolare a cinematografului sunt ilegale, pentru că se desfăşoară fără autorizație de desființare. Aceasta a expirat în martie 2020, iar alta în acest sens nu a fost emisă”.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că formațiunea pe care o conduce a bătut alarma demult în legătură cu acest subiect, în timp ce „alții dormeau”. „Sper că într-un final vom face dreptate chișinăuienilor”, a conchis acesta.


Pub