Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința extraordinară a CMC:…

VIDEO Ședința extraordinară a CMC: Se reia procesul de studii în capitală, iar la Cinematograful Gaudeamus nu va putea fi construit un bloc de 14 etaje

UPDATE 14.52: După aproape 6 ore de dezbateri, ședința CMC a fost declarată închisă. Consilierii municipali au aprobat decizia de redeschidere a școlilor și municipiilor din capitală, au anulat PUZ-ul de pe terenul cinematografului Gaudeamus și au fost informați despre situația epidemiologică din Chișinău, dar și motivele reapariției mirosului neplăcut din capitală.

UPDATE 14.37 Viceprimarul Ilie Ceban a prezentat concluziile raportului privind analiza aparției mirosului urât din capitală. Ceban spune că sunt 47 de agenți economici mari care deversează ape reziduale în special dimineața devreme sau seara târziu. În următoarele 60 de zile, spune Ilie Ceban, s-a decis să se facă verificări inopinate, cu respectarea legii. „Dacă vom constata că sunt abateri, deja au fost constatate încălcări la anumiți agenți economici inclusiv de 10 ori peste normă, să primească prescripții cu posibilitatea de deconectarea de la sistemul de canalizare publică. Pe de o parte avem modernizarea stației, iar dacă vor continua deversările, ne vom trezi că va fi ineficientă”, a mai spus Ilie Ceban.

UPDATE 14:21: Cu voturile tuturor consilierilor, PUZ-ul pentru terenul de la Gaudeamus a fost anulat, iar astfel, pe acel teren nu poate fi construit un edificiu mai înalt de 5 etaje. De asemenea a fost aprobat un amendament prin care sarcina de schimbare a destinației terenului să fie dată primarului general, Ion Ceban.

UPDATE 14:06: CMC urmează să ia o decizie privind anularea PUZ a terenului pe care se află Cinematografului Gaudeamus. Potrivit planului urbanistic zonal actual se permite construcția unui bloc de 14 etaje. Dacă va fi schimbat, atunci se va permite o construcție de maxim 5 etaje. Proiectul însă, a fost avizat negativ de comisia de profil.

UPDATE 13:44 Consilierii au mai aprobat câteva amendamente care țin de faptul că decizia privind redeschiderea grădinițelor și școlilor va fi pusă în răspunderea primarului Ion Ceban și a viceprimarei Angela Cutasevici. De asemenea, a fost aprobată și decizia de a modifica programul grădinițelor astfel ca acestea să poată activa de la 7.30 – 17.30. Decizia finală, cu toate amendamentele a fost însă votată deja cu votul a 41 de consilieri, 2 abțineri, iar PL nu a participat la vot.

UPDATE 13.39: Consiliul Municipal Chișinău a aprobat de bază cu votul a 33 consilieri PSRM, PDM, Platforma DA, proiectul de decizie privind deschiderea școlilor și grădinițelor din capitală. Au fost 2 abțineri, iar consilierii PAS nu au participat la vot.

UPDATE 13.15: Primarul capitalei a scris pe pagina sa de facebook că e gata să-și asume „personal responsabilitatea pentru ca școlile și grădinițele să fie redeschise de mâine, chiar dacă este la limita legii. Toate condițiile au fost create pentru ca copiii să revină în grădinițe și școli”. Ion Ceban îi acuză pe consilierii municipali că sunt împotriva redeschiderii grădinițelor și școlilor din data de 1 septembrie.

UPDATE 12.41: Consilierii municipali au luat o pauză. Asta pentru ca proiectul de decizie privind reluarea activității școlilor și grădinițelor din capitală să fie luat în consens, după cum a declarat președintele ședinței, Andrei Năstase. Reprezentanții partidelor de opoziție acuză guvernarea că impune administrațiile locale să ia o decizie care nu ține de competența lor și că astfel, încearcă să paseze responsabilitatea pe o eventuală creșetere a numărului de cazuri de COVID de la nivel național, la nivel local. Iar dacă ar vota împotrivă, vor fi acuzați că se opun deschiderii școlilor și grădinițelor, au mai declarat consilierii partidelor de opoziție.

UPDATE 11.03: Programul de activitate a Grădinițelor ar putea fi unul normal. Asta dacă CMC va lua o decizie în acest sens. Viceprimara Angela Cutaschievici a declarat că va propune un amendament consiliului ca programul să fie de la 7.30 la 17.30, față de 7.30 – 15.30 cât este prevăzut în decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică.

UPDATE 10:38: Direcția de Educație spune că 130 din cele 131 de instituții de învățământ primar și pre-școlar din municipiu au primit acceptul ANSA și ANSP de a putea începe procesul educațional. La cel liceal și secundar, din cele 148, au primit aprobare 145. În cele 3 care nu au fost avizate, un gimnaziu de la Vatra și 2 de la Trușeni, sunt inspectate astăzi. Se solicită aprobarea de către CMC a posibilității de începere a studiilor a tuturor instituțiilor, iar cele care încă nu au primit aprobările vor avea la dispoziție 2 săptămâni pentru a înlătura deficiențele.

UPDATE 10:25: Eugeniu Straistă de la Direcția Securitatea Alimentelor a prezentat un raport despre securitatea alimentară. Astfel, în cazul în care se va decide reluarea procesului de învățământ, până la 7 septembrie nu se va oferi prânzuri copiilor, iar ulterior fiacare va primi câte un pachet de mâncare personalizat.

UPDATE 10:16: Directoarea Adjunctă a Direcției Sănătate a municipiului a prezentat un raport legat de starea epidemeologică din municipiu care este calificată drept agravantă. Potrivit Violetei Baltă, luna august a fost de departea cea mai gravă, incidența cazurilor noi practic s-a dublat față de iulie. Toate locurile de la terapie intensivă sunt ocupate, iar în spitale, datorită schimbării protocolului de internare a pacienților, locuri în spitale sunt relativ suficiente. În opinia Violetei Baltă, reluarea procesului de învățământ nu este oportună, însă șefa adjunctă a Direcției a menționat că este doar părerea dânsei subiective.

UPDATE 09.55: Tatiana Corcimari este noua consilieră a PSRM care va înlocui locul rămas liber după decesul fostului consilier Iurie Harmelin și va fi membră a comisiei pentru protecție socială, ocrotire a sănătății, educație, cultură, mass-media și relații interetnice a CMC.

UPDATE 09.28: Consilierii municipali au aprobat un nou punct pe ordinea de zi legat de prezentarea unui raport din partea Apă-Canal referitor la mirosul din capitală. Propunerea a venit de la consiliera PL, Veronica Herța și a fost votată cu 24 de voturi și 18 abțineri.

Consilierii Municipali din Chișinău se reunesc într-o ședință extraordinară. Cinci puncte sunt pe ordinea de zi, dintre care cele mai importante țin de situația pandemică din oraș și instrucțiunile privind revenirea copiilor la școli și grădinițe.

De asemenea se va pune în discuție aprobarea mandatului unui nou consilier municipal, dar și amânarea unei decizii a CMC din 16 ianuarie 2019 care a aprobat un Proiect Urbanistic Zonal pentru terenul cinematografului Gaudeamus care permite proprietarului să construiască un bloc de 14 etaje.

Urmăriți mai jos ședința transmisă live de Privesc.eu.