Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Igor Dodon alături de…

FOTO Igor Dodon alături de Vlad Bătrîncea pe Athos. Starețul Mănăstirii Simonopetra: „Președintele a promis că data viitoare va veni pe jos ca toți pelerinii”

Vizita președintelui Igor Dodon pe Athos s-a încheiat duminică, 30 august, anunță un portal ortodox de știri din Grecia. Potrivit acestuia, președintele Moldovei a vizitat pentru a 6-a oară consecutiv peninsula și unde s-a rugat „pentru sine și pentru poporul Republicii Moldova”. Vizita în Grecia vine în plină pandemie și în situația în care cetățenii moldoveni nu pot vizita Grecia din cauza restricțiilor impuse de guvernul elen din cauza numărului mare de cazuri de COVID19 în Republica Moldova.

Din informațiile prezentate pe portalul grecesc, Igor Dodon ar fi vizitat cel puțin 3 mănăstiri: Vatopedu, Sf. Pantelimon și Simonos Petras. Vineri, 28 august, șeful statului a ajuns la Vatopedu, una dintre cele mai mari mănăstiri de pe peninsulă, iar aici Igor Dodon a avut o întrevedere cu Arhimandritul Efrem, starețul mănăstirii.

În lipsa informațiilor oficiale, Igor Dodon a mai vizitat alte 2 mănăstiri: Sf. Pantelimon și Simonopetra. Nu se cunoaște alături de cine a vizitat șeful statului lăcașele de cult, în imagini apărând doar vicepreședintele Parlamentului. Vlad Bătrîncea apare într-o bluză albă cu însemnele Asociației Obștești „Iubesc Moldova” creată sub patronajul lui Igor Dodon. În imagini mai apare o persoană în uniformă, dar nu cunoaștem dacă face parte din delegația șefului statului sau nu.

De asemenea, în imagini mai apare încă un tânăr despre care nu cunoaștem dacă face sau nu parte din suita cu care a mers pe Athos.

Un alt popas, șeful statului l-a făcut la Mănăstirea Simonopetra unde s-a întâlnit cu Arhimandritul Essalios.

Aici șeful statului apare la costum și

Potrivit Romfaia, starețul mănăstirii i-a prezentat clădirile lăcașului de cult, iar președintele Igor Dodon i-a promis că „data viitoare va veni de la Arsana la Mănăstire ca toți pelerinii mergând pe jos”.

Primul despre vizita lui Igor Dodon pe muntele Athos a anunțat Renato Usatîi. Liderul Partidului Nostru a prezentat și o scrisoare oficială a Șefului SPPS care cerea asistență consulară pentru nu mai puțin de 14 ofițeri ai serviciului care să îi asigure drumul până la București, de unde urma să-și ia zborul în Grecia.

Tot în acea zi și deputatul Iurie Reniță prezenta și o listă cu persoanele care va călători Igor Dodon. Reniță spunea că din delegație fac parte fratele, nașul și cumnatul șefului statului, la fel ca unul din finii săi:

1. Igor DODON;
2. Alexandru DODON:
3. Sergiu CATANĂ;
4. Oleg TETEREA;
5. Petru MERINEANU;
6. Vlad BĂTRÂNCEA;
7. Dan DODON;
8. Valerii KAPSAMUN;
9. Serghei GAICIUC;
10. Oleg PAKHOLKOV (cetățean rus);
11. Lilian FILIPOV și Sergiu JUNCU (paza).

Igor Dodon a confirmat vizita abia a doua zi, dar nu a făcut publică și delegația cu care a mers în Grecia. Pe rețelele sociale, Igor Dodon a plasat doar 3 poze cu sejurul de pe Athos.

Nu se cunoaște când va reveni șeful statului. Am solicitat informație de la șefa serviciului de presă, dar deocamdată nu am primit un răspuns.