Trei știri bune: stâlp pentru selfie pe un deal frumos din Moldova, centru pentru tineret și tururi cu bicicleta prin sat

trei știri bune

Ajută la crearea unui centru pentru tineri într-o zonă rurală

Asociația de Băștinași „Răzeşii Juniori” din s. Cotiujenii Mari a scos la licitație online, lucrările de artă a copiilor din localitate. Banii acumulați vor ajunge la crearea unui centru de resurse pentru tineri „Trecutul glorios – prezentul continuu”. Licitația a început sâmbătă, 29 august și se finalizează sâmbătă, 5 septembrie. Sunt licitate șase lucrări: „Fata cu fuiorul”; „Casa părintească”; „Țesătoarea”; „În așteptarea copiilor”; „Policioară”; „Pisica”.  AICI are loc licitația.

Cu bicicleta prin sat

Inițiativele locale iau amploare. În comuna Trușeni, mun. Chișinău a avut loc un alt eveniment în care oamenii au „încălecat” pe două roți să au făcut un tur prin localitate. Totuși, participarea la acest tur nu a fost gratuită. Prețul: 5 recipiente reciclabile din plastic de tipul 2 (♻️HDPE, ,♻️PE,♻️ PE-HD) și de tipul 5 (♻️PP).

https://www.facebook.com/AsociatiaSolutiiPentruDezvoltareSustenabila/photos/pcb.1287925341557046/162267805441071

La eveniment au participat 25 de bicicliști. S-au colectat aproape 10 kg de plastic reciclabil. Au circulat aproximativ 7 km și în urma acestei întâlniri s-a format un grup de inițiativă „TruBike”. Grupul are scopul să identifice și alte tururi pentru biciclete în zona comunei Trușeni. De asemenea, grupul urmează să vină cu propuneri de îmbunătățire a infrastructurii pentru bicicliști: piste, trotuare adaptate pentru bicicliști, puncte de aprovizionare cu apă.

Bicicliștii au avut parte și de un popas în care au putut să mănânce struguri direct din vie și au cules prune din copac. Au avut parte și de panorame frumoase cu satul Trușeni.

Pentru că cicliștilor le-a plăcut evenimentul, au decis să mai organizeze niște tururi. Urmează joi, 3 septembrie, la 19:00 să mai aibă loc un tur cu bicicletele spre „castelul lui Stati”.

Acesta este destinat persoanelor cu vârsta de la 14 ani. Sâmbătă, va avea loc un alt tur, deja pentru familii, inclusiv cu copii mai mici de 14 ani.

„Promovăm transportul ecologic, modul sănătos de viață, dezvoltarea comunității și creșterea motivației în rândul tinerilor de a se implica în proiecte sociale”, spune Dorina Sorochin, președinta Asociației Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă, dar și activistă locală. Dorina recunoaște că tinerii din Trușeni au nevoie de mișcare, „mai ales că în localitate nu au mai avut loc asemenea activități, iar ei s-au arătat dornici și entuziasmați”.

Stâlp pentru selfie pe un deal din Nisporeni

Anatoli Gogu, unul dintre tinerii care a participat vara trecută la „Tabăra de Design în Sat” în s. Ciutești, Nisporeni, a instalat în acest weekend stâlpul pentru selfie pe dealul de deasupra satului. #Selfiestela așa cum a denumit-o Anatoli, a inventat-o vara trecută la tabără, unde a trebuit să proiecteze un concept design, care ar îmbina meșteșugul și designul contemporan, împreună cu alți participanți. 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=174895607522073&id=107189074292727

Anatoli Gogu povestește că stâlpul e masiv și are 2 m. Împreună cu niște prieteni, l-au betonat bine ca să nu fie furat. În pământ e îngropat la 70 cm. Aici găsești #selfiestela.

Așa că, dacă ești în zona satului Ciutești, urcă numaidecât dealul Ciuteștiului și fă un selfie cu o panoramă cu o priveliște frumoasă cu ajutorul stâlpului inventat de tânăr. Nu uita să pui hashtag-ul #selfiestela. Dacă ești în zonă, poți să vizitezi Dealul Bălănești și alte locuri interesante din sat. Dar, înainte de a porni încolo, citește reportajul „Cum transformăm Dealul Bălănești în «muntele Moldovei»”.

Citește și reportajul din satul Ciuteșni, Nisporeni: „Cum să aduci designul la sat


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.