/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ În timp ce opoziția a participat la depuneri de flori, primele trei persoane în stat au fost absente

missing
31 august 2020, ora 20:18

Ziua Limbii Noastre a început, la Chișinău, cu depuneri de flori. Primele trei persoane în stat însă au ignorat sărbătoarea, evitând să participe la manifestațiile publice. Igor Dodon, care s-ar afla pe muntele Athos în Grecia, și Zinaida Greceanîi s-au limitat la o felicitare adresată cetățenilor pe Facebook, iar Ion Chicu l-a delegat pe ministrul Educației să participe la depunerile de flori, fără a spune însă de ce a luat această decizie. Mai vizibili au fost cei din opoziție.

Dacă de Ziua Independenței, conducerea țării, păzită de zeci de bodyguarzi, nu a ezitat să se perinde cu flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de ziua Limbii Noastre, primele persoane în stat au fost absente. În schimb, opoziția a fost mai vizibilă. În timp ce Partidul Acțiune și Solidaritatea a depus flori la mormintele poeților Alexei Mateevici și Grigore Vieru, și la cel al interpreților Doina și Ion Aldea Teodorovici, Platforma DA, Partidul Democrat și Blocul electoral UNIREA au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe aleea clasicilor.

ANDREI NĂSTASE, LIDER PLATFORMA DA: „Astăzi primele trei persoane au ezitat să… – Îi privește. Eu nu am ezitat din momentul în care am devenit conștient, să slujesc limbii române, să cred..”

MONICA BABUC, DEPUTATĂ PD: „Faptul că lipsește astăzi conducerea țării îmi displace și regret foarte mult”.

DORIN CHIRTOACĂ, LIDER BLOCUL „UNIREA”: „Lor le este frică de limba română, de cetățeni, de unire”.

VALERIU MUNTEANU, MEMBRUL BLOCUL „UNIREA”: „Este o chestie plină de simbolism. Aceasta este politica instituțională a lui Dodon și toată camarila sa față de limba română”.

La depuneri de flori au participat și veterani ai războiului de pe Nistru, dar și câțiva cetățeni de rând.

„Aceștia de la conducere au limba moldovenească, iar noi avem limba română, pentru care am luptat din tinerețe”.

„Rusismul este în fruntea țării. Au apărut străzi în limba rusă”.

Între timp, șeful statului, Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanăi, au ținut să felicite cetățenii pe o rețea socială, fără a preciza însă ce limbă sărbătoresc.

„Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, a scris șeful statului pe Facebook.

„Este o sărbătoare care oferă fiecărui cetățean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă, ca parte importantă a identității și culturii sale”, a scris INAIDA GRECEANÎI, PREȘEDINTA PARLAMENTULUI.

Iar premierul Ion Chicu l-a delegat pe ministrul Educației, Igor Șarov, să participe la depunerile de flori. Acesta a venit însoțit de câțiva angajați ai ministerului.

IGOR ȘAROV, MINISTRUL EDUCAȚIEI: „Unde e premierul? Nu știu, nu vă pot spune. Nu s-a discutat? Nu. Am fost delegate în numele Guvernului”.

Întrebați ce se sărbătorește astăzi, unii cetățeni nu știau, iar alții ne-au vorbit în limba rusă.

„Eu îi doresc limbii române să fie vorbită de mai mulți, să fie apreciată așa cum o apreciez și eu”.

„Ce faceți în această zi? Pot în limba rusă să vorbesc? ”

„Ziua Independenței…- Ziua limbii române – Da, am greșit”.

Astăzi și în România se sărbătorește Ziua Limbii Române. Republica Moldova marchează Ziua Noastră din anul 1990.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram