Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEOGRAFIC/ „Drum sigur spre școală…

VIDEOGRAFIC „Drum sigur spre școală și grădiniță”: Instrucțiunile elaborate de autoritățile capitalei

Primăria municipiului Chișinău împreună cu Direcția generală educație, tineret și sport și Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie au pregătit câteva reguli simple pentru un „Drum sigur spre școală și grădiniță”, pe care copiii și părinții le vor urma începând cu 1 septembrie.

În fiecare dimineață, „Drumul sigur spre școală/ grădiniță” va fi așa:

1) Copilul, împreună cu părinții sau de sine stătător, va alege una dintre opțiunile prin care poate ajunge la grădiniță/ școală:

  • a) Pe jos, singur sau cu părinții, dacă grădinița/ școala se află în apropierea casei.
  • b) Cu troleibuzul/ autobuzul, singur sau însoțit de un părinte.

În stație, la așteptarea transportului public, copilul va fi deja echipat cu mască de protecție și va păstra distanța fizică de 1,5 metri față de ceilalți oameni din jur. Copilul va urca în troleibuz/ autobuz prin ușa din față, destinată doar pentru urcare. La urcarea în troleibuz/ autobuz, copilul va avea grijă ca masca sa de protecție să-i acopere nasul și gura. La intrare și ieşire își va dezinfecta mâinile. Copilul se va așeza pe scaun, respectând distanța fizică față de ceilalți pasageri. Copilul va evita îmbarcarea în transportul aglomerat. Troleibuzele și autobuzele vor fi recunoscute după stickerul mare „Hai la școală!”/ „Hai la grădiniţă!”

c) Cu taxiul, singur sau însoțit de un părinte. Copilul și maturul, care-l va însoți, vor purta mască de protecție la intrarea și pe durata călătoriei, (care va acoperi nasul și gura) și își vor dezinfecta mâinile la intrare și ieșire. Se vor așeza pe bancheta din spatele șoferului.

d) Cu mașina proprie a părinților/ rudelor/ prietenilor, copilul și ceilalți pasageri vor purta mască de protecție și își vor dezinfecta mâinile la intrarea și ieşirea din mașină.

2) Copilul va ajunge la grădiniță/ școală, continuând să poarte mască de protecție și să respecte distanța de 1,5 metri. Își va saluta colegii, dar și profesorii de la distanță. La intrarea în grădiniță/ școală, va urma indicatorii/ traseul marcat pentru deplasarea spre sala de clasă sau va fi ghidat de către persoana responsabilă de la intrare, pentru a evita crearea aglomerărilor.

3) La intrarea în grădiniță/ școală, va avea grijă ca masca de protecție să-i acopere nasul și gura și își va dezinfecta mâinile. Părinții, buneii sau alte persoane, care însoțesc copiii, îi vor conduce până la punctul de intrare în incinta școlii. Aceștia nu vor intra în clădirea instituției!

https://www.facebook.com/primariachisinaumd/posts/3861746633853645

La 27 august, a fost semnată o dispoziție prin care s-a decis alocarea mai multor rute de troleibuz și autobuz pentru călătoriile copiilor, elevilor și persoanele care îi însoțesc (doar un însoțitor).

Troleibuzele de pe rutele 22, 10, 24, 25, 8 și autobuzele de pe rutele 5, 19, 23, 26. Acestea vor circula în intervalul de timp: 06:50 – 09:00.

După stabilirea programului de finalizare a schimbului I și începutul schimbului II din școli, începând cu 7 septembrie, va fi extins programul și pentru orele de la amiază.