Ştiri

Sursa imaginii: stiriagricole.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

30 Aug. 2020 / 19:08

Seceta a afectat recolta oamenilor de la sate

Seceta din acest an a afectat nu doar agricultorii care deţin hectare întregi de pământuri, dar a compromis şi recolta gospodarilor simpli. Chiar dacă oamenii de la sate şi-au irigat periodic grădinele, acest lucru nu a fost suficient, întrucât toate zarzavaturile s-au uscat. Gospodinele nu au cu ce îşi umple cămările ca în anii precedenţi şi sunt nevoite să îşi cumpere provizii pentru iarnă de la piaţă, relatează Moldova 1.

Dacă în anii precedenţi în această perioadă era forfotă mare în gospodăriile de la ţară, în această vară oamenii s-au pomenit fără recoltă şi cu munca de-un an dusă pe apa sâmbetei.

Gospodarul Valeriu Cojocaru din satul Cosăuţi, raionul Soroca, spune că a secat şi apa din fântâni. Pentru a putea pune pe masă puţin din recoltă, a fost nevoit să-şi cumpere apă în cantităţi mari.

Gospodarii de la sate spun că în acest an nici conserve pentru iarnă nu îşi pot face, întrucât toate zarzavaturile s-au uscat. Astfel, oamenii sunt nevoiţi să-şi golească buzunarele pentru a pregăti câteva rezerve pentru perioada rece.

Aliona Celac susţine că toată recolta de roşii şi castraveţi a fost compromisă, iar ceea ce s-a copt le ajunge pentru foarte puţin timp.

La începutul săptămânii, Guvernul a anunţat noi măsuri de susţinere a agricultorilor. Astfel, va fi simplificat mecanismul de rambursare a TVA, instituit moratoriu asupra controalelor fiscale, iar statul îşi ia angajamentul să subvenţioneze dobânzile la creditele luate de agricultori. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat şi transmis spre avizare Fondului Monetar Internaţional. Documentul urmează să fie aprobat la şedinta Guvernului şi trimis Parlamentului spre adoptare. Şeful statului, Igor Dodon, a anunţat anterior că vor primi compensaţii şi gospodarii de la sate care au avut de pierdut din cauza secetei din acest an.

Comentarii