‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRărirea chimică a merelor. Când și cum se realizează

Rărirea chimică a merelor. Când și cum se realizează

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Productivitatea plantațiilor pomicole depinde de mai mulți factori, inclusiv procedeele tehnologice aplicate, însă, pe lângă acestea, un rol important pentru obținerea merelor de calitate superioară îl joacă reglarea încărcăturii cu rod.

Rărirea chimică a merelor asigură un echilibru dintre creșterea și fructificarea pomilor și obținerea producțiilor înalte în fiecare sezon.

Perioadele de realizare a răririi chimice a merelor:

  • în perioada înfloritului;
  • la finele perioadei de înflorire;
  • când ovarele centrale din inflorescență au în diametru 8-16 mm (poate fi aplicat produsul Brevis);
  • când ovarele centrale din inflorescență au un diametru de 22-24 mm.

Potrivit recomandărilor specialiștilor din sector, pentru a obține efectul scontat, este necesar de realizat rărirea chimică a merelor atunci când fructul central din inflorescență are dimensiunea de la 8 până la maxim 16 mm.

Unul dintre produsele ce poate fi utilizat în acest sens este Brevis. Acesta inhibă procesul de fotosinteză, astfel cantitatea de carbohidrați formată în coroana pomilor este mai mică și contribuie la sporirea gradului de normare a fructelor.

Pretabilitatea soiurilor de măr la rărirea cu produsul Brevis și dozele recomandate în dependență de acestea:

‹ adv ›

Primul tratament trebuie efectuat atunci când diametrul fructului central în inflorescență este de 8-10 mm, iar al doilea în perioada când fructul central are dimensiunea de circa 12-16 mm. Perioada de pauză dintre tratamente nu trebuie să fie mai mică de 5-6 zile.

Condițiile de realizare a răritului:

  • umiditatea optimă 55-65%;
  • temperatura recomandată 15-22°C;
  • cer senin, în cazul dacă cerul este noros se asigură un grad mai înalt de rărire;
  • înlțimea coroanei – la înălțimea coroanei de 3,2-3,5 m produsul trebuie aplicat mai atent, deoarece partea inferioară a coroanei este mai puțin iluminată, diminuează cantitatea de carbohidrați formați în zona respectivă, astfel gradul de rărire este mai intens. De aceea se recomandă reducerea cantității de produs aplicat în partea inferioară a coroanei și evitarea scurgerii produsului în partea respectivă;
  • în livezile cu plasă antigrindină cantitatea de produs aplicat trebuie redusă cu 15-20%, altfel gradul de rărire va fi prea înalt.

De obicei, inhibarea procesului de fotosinteză are loc pe parcursul a 5-6 zile după aplicarea produsului. În majoritatea cazurilor, produsul este aplicat de două ori – ceea ce asigură o eficiență înaltă a tratamentului. În prima etapă produsul inhibă procesul de fotosinteză pe parcursul a 4-5 zile, după care procesul este reluat. Efectul final poate fi observat peste circa 2 săptămâni.

‹ adv ›

În plantațiile de măr, unde numărul inflorescențelor este de până la 140, este realizat un singur tratament, în dependență de reacția soiului la acest tratament. În livezile în care numărul de inflorescențe în coroană este mai mare de 140-150 se efectuează 2 tratamente.

Rărirea chimică asigură:

  • sporirea diametrului și greutății medii a fructelor;
  • fructe mai bine colorate;
  • tendința de a acumula o cantitate mai mare de substanță uscată;
  • exclude obținerea producțiilor alternative;
  • înlătură formarea rugozității fructelor și formarea fructelor de tip pigma în coroana pomilor;
  • sporește gradul de înflorire în anul următor.

Recomandări au fost prezentate de Ananie Peșteanu, doctor conferențiar universitar, în cadrul unui eveniment organizat de compania ADAMA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›