(video) Cel puțin 40 de delfini au murit într-o zonă afectată de o scurgere de petrol, în Mauritius: „A fost sfâşietor”

Cel puţin 40 de delfini au murit în mod misterios într-o zonă din Mauritius afectată de o scurgere de petrol de pe o navă japoneză, au declarat vineri reprezentanţi ai autorităţilor şi martori, printre decese numărându-se şi cele ale unui pui şi a mamei sale, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Foto: www.independent.co.uk

Activiştii de mediu au solicitat o investigaţie a circumstanţelor morţii delfinilor pentru a se afla dacă decesele au survenit în urma scurgerilor de petrol de pe nava japoneză, scufundată luni după ce a eşuat pe un recif, în luna iulie.

Numărul exemplarelor moarte ar putea creşte. Pescarul Yasfeen Heenaye a declarat că a văzut între 25 şi 30 de delfini ce păreau a fi morţi, plutind vineri dimineaţă în zona lagunei, printre numeroase alte vieţuitoare pe care pescarii încercau să le îndepărteze de zona poluată.

„A fost o mamă şi puiul ei”, a povestit el. „El era foarte obosit, nu înota bine. Dar mama a rămas alături de el, nu şi-a lăsat copilul în urmă ca să meargă cu grupul. A rămas cu el până la sfârşit. Încerca să-l protejeze”, a declarat pescarul care a filmat moartea puiului.

După ce barca lui Heenaye a rămas fără combustibil, acesta i-a făcut semn lui Reuben Pillay, operator profesionist de dronă şi activist de mediu, care a urmărit femela. Iniţial, ea s-a comportat normal. „'Dar după câteva minute, s-a întors pe o parte, cu o înotătoare în apă şi una la suprafaţă şi început să dea rapid din coadă” a povestit Pillay.

Femela „a înotat în cercuri în faţa bărcii, a mişcat violent din coadă şi după aproximativ cinci minute a rămas nemişcată şi s-a scufundat... Am auzit ţipete, am crezut că era o femeie pe barcă - dar mi-au spus, nu - a fost delfinul”, a adăugat Pillay.

„N-am ştiut ce să facem. A fost sfâşietor”, a adăugat el.

În aceeaşi zi, un reprezentant al Ministerului pentru Pescuit din Mauritius, Jasvin Sok Appadu, a declarat pentru Reuters că 38 de carcase au fost găsite pe plaje.

Rezultatele autopsiilor a 25 de delfini morţi, găsiţi eşuaţi miercuri şi joi, sunt aşteptate în următoarele zile, a spus el.

Până în prezent, medicii veterinari au examinat doar doi dintre delfini, care prezentau semne de rănire, dar nu şi urme hidrocarburi în organism, potrivit rezultatelor preliminarii ale autopsiilor. Testele efectuate asupra acestor prime două exemplare de delfini au fost realizate de Centrul de Cercetare în domeniul Pescuitului Albion.

Delfinii au murit într-o zonă afectată de o scurgere de petrol cauzată de eşuarea unei nave japoneze, MV Wakashio, care a lovit luna trecută un recif de corali.

Greenpeace a solicitat joi guvernului din Mauritius o „anchetă urgentă pentru a stabili cauza deceselor şi orice legătură cu deversarea de petrol de pe Wakashio”.

Potrivit agenţiei DPA, din navă s-au scurs cel puţin 1.000 de tone de petrol, care au ajuns pe coaste - inclusiv în zone protejate, cu păduri de mangrove şi specii pe cale de dispariţie - şi în apele cristaline, o atracţie pentru numeroşi turişti.


Pub