Turist în Moldova: Văleni, raionul Cahul

Săptămâna aceasta îți propunem să mergi în satul Văleni, raionul Cahul, renumit pentru priveliștile idilice, ospitalitatea locuitorilor și desigur, mâncarea gustoasă. Satul Colinelor de Aur a fost dintotdeauna una dintre atracțiile turistice de la noi, în mare parte și datorită lacului Beleu, pierla rezervației Prutul de Jos, care se află între localitățile Văleni și Slobozia Mare. După ce cei de la Zdob și Zdub au invitat-o pe bunica Lidia Bejenaru să bată toba la Eurovision, localitatea a devenit cunoscută și peste hotare. Așa că dacă ai chef de liniște, priveliști care să-ți bucure sufletul, vrei să te plimbi cu barca  printre nuferi și pelicani pe cel mai frumos lac din Moldova, să știi că nu ai să dai greș pentru decizia de a vizita satul Văleni. Te poți caza la pensiunea „La gura cuptorului” sau la Eco-Village Văleni.

Unde este și cum ajungi

Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Cahul și la 195 km de Chișinău. Cu autobuzul, de la Chișinău până în localitate faci mai mult de trei ore. Prețul unui bilet este de 117 lei.

Ce oferă și cât costă

Pensiunea „La Gura Cuptorului” are șapte locuri de cazare, cu grupuri sanitare separate în interior. Prețurile de cazare sunt negociabile și se convin cu proprietara pensiunii Vera Caminschi. Pensiunea asigură alimentația oaspeților, oferind în meniu cele mai cunoscute bucate de prin partea locului, însă oaspeții pot veni și cu produsele sau mâncarea proprie. Este de menționat că pe teritoriul pensiunii se află Muzeul Pâinii, unde sunt expuse 12 tipuri de colaci de nuntă și opt tipuri de colaci ce țin de ritualuri la moldoveni. Cei de la pensiune ne-au informat că renumitele reprezentații artistice cu participarea soților Bejenaru (Bunelul și Bunica care bate toba) nu sunt organizate acum la pensiune, din cauza situației epidemiologice. În schimb aici poți să primești sfaturi cu privire la organizarea diferitor trasee turistice. De exemplu, vei putea afla cum să ajungi mai ușor la Baltă, cum i se mai zice accesul spre lacul Beleu, pentru o plimbare cu barca.

 Eco-Village Văleni este un complex turistic pe teritoriul căruia se află pensiunea și căsuțe rustice. Cele din urmă, patru la număr, vor fi date în exploatare în anul 2021. Așa că în prezent oaspeții sunt cazați la pensiune. Distribuția camerelor, face din pensiune o alegere perfectă atât grupurilor, cât și cuplurilor sau familiilor. Aici se află 2 camere mari tip Family – cu 3 locuri fiecare și cu baie comună, 1 cameră de 4 locuri en-suite – cu baie proprie și 1 camera dublă en-suite. Prețul este de 350 lei de persoană , cazare cu mic dejun inclus, și respectiv de 500 lei per persoană, cazare plus micul dejun și cina.  Pensiunea organizează tururi cu bicicleta pe traseul lui Petru Rareș, dar și excursii kaiac-canoe pe lacul Beleu.  Costul este de 15 euro pentru o persoană pentru un termen de patru ore.

Locuri frumoase de văzut

În primul rând, desigur, ai trebui să faci o tură prin satul Văleni, să mergi și să vezi salba de coline ce mărginește satul, „Colinele de Aur”, numite așa datorită culorii gălbui a argilei și să asculți legendele legate de acestea povestite de localnici  În sat ai posibilitatea să vizitezi Muzeul Pâinii, să vizitezi Curtea Tradițională Țărănească „Casa dorului” cu cele 3 încăperi specifice: casa mare, bucătăria, camera de locuit. Și desigur să vizitezi din nou Rezervația Naturală „Prutul de Jos” cu locuri care îți taie respirația, și cu natura care te duce departe de grijile cotidiene. La pensiunea Eco-Village Văleni ni s-a spus că pachetul oferit de pensiune nu include prânzul, deși acesta ar putea fi inclus în pachet. La întrebarea noastră de ce se întâmplă asta, am primit următorul răspuns: „Oaspeții noștri în acest timp nu se află în pensiune”. Cei care vin la Văleni niciodată nu ratează șansa să facă un tur prin Rezervația Prutul de Jos, și mai ales pe lacul Beleu. Despre Rezervația „Prutul de Jos” citiți AICI.

 Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Astăzi am avut marea șansă alături de mulți alți turiști germani să facem parte din frumoasa tradiție și mă bucur că oamenii își fac timp pentru păstrarea rădăcinilor și tradițiilor noastre. Mulțumesc pentru asta!”,

„Un colț de rai care încă nu este descoperit cu deplin, vă invit cu drag să vizitați lunca Prutului, mai ales că este așa o pensiune cu oameni minunați.”

„Un local liniștit, bine amenajat în stil național și stăpâni foarte ospitalieri nu departe de lacul Beleu, o adevărată minune natural – științifică a Moldovei”,

sunt doar câteva recenzii ale oaspeților care au vizitat localitatea Văleni.

Foto: Facebook, Adevarul.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.