image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Agricultorii, strânși la perete să restituie creditele, deși Chicu a promis să-i ajute să obțină reeșalonarea acestora

Promisiunea premierului Ion Chicu de a discuta cu instituțiile bancare reeșalonarea creditelor agricultorilor pe care aceștia le au față de bănci, deocamdată nu s-a materializat. Premierul a emis o declarație în acest sens încă pe 17 august, curent.

Atunci Ion Chicu anunța opinia publică despre rezultatele negocierilor cu agricultorii protestatari: „Am discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare și non-bancare. S-au discutat două momente importante. Primul este de face o adresare către instituțiile financiare pentru a fi cooperanți în reeșalonarea acestor credite, alta este elaborarea unui proiect care ar institui obligativitatea acestei reeșalonări. Noi o să pregătim acest proiect și urmează să îl coordonăm cu FMI”, a promis Ion Chicu.

Protestatarii au plecat la baștină, iar peste o săptămână au primit avertismente de la bănci că dacă nu restituie datoria vor fi acționați în judecată.

„Vă amintiți declarația lui Ion Chicu despre faptul că asociația băncilor este gata să sprijine agricultorii și să recurgă la reeșalonarea creditelor?

În cadrul grupului de lucru parlamentar eu am pledat categoric pentru soluționarea problemei restructurării datoriilor fermierilor prin lege, întrucât după 20 de ani de activitate în domeniul agricol cunosc prețul promisiunilor băncilor și Guvernului, care se fac mai mult pentru presă și pentru a calma spiritele la moment.

Iată că nu a trecut nicio săptămână de la jurământul prim-ministrului și al asociației băncilor, când agricultorii au început să recepționeze scrisori de avertizare de la bănci. Cu acordul întreprinderii, public una din aceste scrisori, care a ajuns la un fermier din Căușeni pe data de 26 august”, anunță pe pagina sa de facebook, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

DOCDOC

Amintim că agricultorii afectați grav de secetă au protestat timp de aproape zece zile la Chișinău solicitând de la autorități realizarea mai multo revendicări. Printre acestea instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zona de centru și sud a republicii, cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră care le va permite să-și reeșaloneze datoriile fata de creditori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: