image
Sursa foto: jurnal.md

DOC // Sesizare la Curtea Constituțională: Platforma DA contestă numirea judecătorului Anatolie Pahopol la CSM

Deputații Platformei DA Dinu Plângău și Vasile Nastase au sesizat Curtea Constituțională, solicitând în regim de urgență să exercite controlul constituționalității asupra Legii nr. 67 din 21.05.2020, prin care majoritatea parlamentară PSRM-PD „a intervenit peste autoritatea judecătorească”, numind în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pe judecătorul Anatolie Pahopol.

„Majoritatea parlamentară prin intermediul unui tertip legislativ fraudulos, contrar reglementărilor instituite în domeniul justiției, de facto a substituit Adunarea Generală a Judecătorilor și l-a desemnat pe Pahopol Anatolie în calitate de membru CSM, intervenind de o manieră inadmisibilă în autoadministrarea puterii judecătorești, în frauda independenței constituționale a justiției”, afirmă Dinu Plângău.

Acuzațiile de neconstituționalitate invocate de deputații Vasile Năstase și Dinu Plângău se referă atât la constituționalitatea procedurii intervenției Parlamentului în exercitarea prerogativelor de către puterea judecătorească, cât și la dreptul Parlamentului de a interveni în exercițiul atribuțiilor instituționale, inerente statutului constituțional a puterii judecătorești.

Astfel, deputații solicită Curții Constituționale să exercite controlul constituționalității asupra modificărilor operate la Legea CSM prin care a fost numit jd. Anatolie Pahopol în calitate de membru al CSM.

Vedeți aici sesizarea depusă la CC:

Noutăţile partenerilor

comentarii: