Alertă meteo! SHS extinde Codul Galben de vreme caniculară și pericol excepțional de incendiu. Recomandările specialiștilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță prelungirea Codului Galben de menținere a pericolului excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural, până pe data de 4 septembrie.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, în intervalul 29 august - 2 septembrie se va menține pericolul excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

În această perioadă este posibilă aprinderea culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Totodată, în intervalul 29 august - 2 septembrie se va menține canicula. Pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C.

În această perioadă se va menține riscul de afectare a stării de sănătate a populaţiei (leşinuri, crize de hipertensiune, insolaţii, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii) și afectarea capacităţii de muncă;

De asemenea, există riscul de veştejire a, uscare, îngălbenire a frunzelor, fructelor coapte şi necoapte și chiar întreruperea creşterii culturilor agricole.

Cod Galben de caniculă și pericol de incendiu / Sursa:SHS

Pentru excluderea riscurilor de incendiu, specialiștii recomandă populației să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;

În perioada caniculară, specialiștii recomandă populației:

- să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

- să poarte pălării de soare, haine lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;

- să consume zilnic circa 1,5 - 2 litri de lichide;

- să evite excesul de cafea şi consumul de băuturi alcoolice;

- să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice.

În funcţie de evoluţia fenomenelor, SHS va actualiza acest mesaj prin avertizări meteorologice ulterioare.


Pub