15:10:05 25.04.2024
Stiri

UTIL // De ce trebuie să ții cont atunci când îți pregătești copilul de școală

Actualitate 28.08.2020 13:29 Vizualizări878 Autor: Ziarul National
UTIL // De ce trebuie să ții cont atunci când îți pregătești copilul de școală
Poză simbol


Părinții și elevii din R. Moldova se pregătesc în aceste zile de începerea noului școlar, străduindu-se să achiziționeze toate lucrurile necesare pentru procesul de studii.

Agenția pentru Protecția Consumatorului recomandă cetățenilor să ţină cont de o serie de sfaturi atunci când intenționează să cumpere ghiozdane pentru copii în preajma anului școlar, pentru că acestea nu trebuie să fie doar frumoase, dar și sigure pentru sănătatea copilului:

1. Alegeți rechizitele adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui. Rechizitele care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa lui;

2. Optați pentru ghiozdane mai ușoare. Conform recomandărilor sanitaro-igienice, un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală, cu încărcătură, nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.

3. Recomandabil să luați copilul cu Dvs. la cumpărături. De ce? Fiindcă anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3 cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngrădi sub nicio formă vizibilitatea.

4. Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil. Astfel ploaia sau zăpadă nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros ințepător este confecționat din material necalitativ și este toxic.

5. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegeți un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru important sunt și bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutății sarcinei cărate ele trebuie să fie cât mai late (nu mai puțin de 6 cm) și căptușite cu burete. Nu lăsa-ți copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu două bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea.

6. Pentru siguranța copilului Dvs. alegeți ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să fie funcționeze perfect, cusăturile să fie fine și rezistente, pentru a evita traumarea copilului.

7. Întotdeauna cumpărați rechizite de la punctele de vânzare în care aveți încredere și sunt autorizate pentru a desfășura o activitate în comerț. De regulă, în aceste puncte comerciale se acceptă să primești înapoi produsul în cazul în care veți descoperi vreo problemă după achiziţionare. Solicitați bonul de casă după ce cumpărați produsul, astfel veți putea confirma faptul efectuării cumpărăturii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md