14:26:17 25.04.2024
Stiri

UE, încă un pas pentru impunerea de sancţiuni oficialilor din Minsk: Lukaşenko susține că și-ar putea uni trupele cu cele rusești în cazul unei ameninţări a Occidentului. NATO: Rusia „să nu se amestece” în Belarus

Actualitate 28.08.2020 18:55 Vizualizări1541 Autor: Ziarul National
UE, încă un pas pentru impunerea de sancţiuni oficialilor din Minsk: Lukaşenko susține că și-ar putea uni trupele cu cele rusești în cazul unei ameninţări a Occidentului. NATO: Rusia „să nu se amestece” în Belarus


Ministrii de Externe ai statelor UE s-au pus de acord cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva unor oficiali apropiați ai lui Aleksandr Lukașenko, președintele bielorus. Anterior, Lukaşenko a avertizat că va decide măsuri de retorsiune dacă vor fi impuse sancţiuni împotriva ţării sale. Totodată, el a anunțat că a convenit cu omologul său rus, Vladimir Putin, că ţările lor şi-ar putea uni trupele în cazul unei ameninţări dinspre Occident. În acest context, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a îndemnat Rusia „să nu se amestece” în Belarus.

Această țară este măcinată de o profundă criză politică din 9 august, când autoritățile l-au declarat câșigător al alegerilor prezidențiale pe Aleksandr Lukașenko, la putere încă din 1994. Rezultatul oficial a fost puternic contestat în stradă, protestele fiind reprimate violent de forțele de ordine controlate de Lukașenko. Mai mulți oameni au murit, sute au fost răniți și peste 7.000 arestați. Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul scrutinului și se pregătește de sancțiuni.

Josep Borrell, liderul diplomației UE, a anunțat, vineri, că ministrii de Externe din statele membre ale Uniunii au ajuns la un acord politic cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva unor oficiali apropiați de președintele bielorus Aleksandr Lukașenko. Borrell a spus că, pentru moment, nu poate indica numărul de persoane ce vor fi sancționate sau identitatea lor deoarece „statele membre încă prezintă nume”, deci lista ar putea crește, transmite B1.ro.

Ce se știe sigur e că sancțiunile vor viza persoane de la „nivel politic înalt” implicate în fraudarea alegerilor din Belarus și în reprimarea violentă a protestelor ce au urmat scrutinului. Oficial, Aleksandr Lukașenko, la putere în Belarus din 1994, a câștigat încă un mandat cu 80% din voturi. Rezultatul comunicat de Comisia Electorală Centrală este, însă, contestat de sondajele independente, observatorii internaționali, numeroase state și de bielorușii care sunt în stradă de atunci.

„Dacă Lukaşenko sporeşte presiunea asupra opoziţiei şi manifestaţiilor paşnice, va trebui să creştem presiunea asupra lui”, a declarat, la rândul său, Heiko Maas, ministrul german de Externe, citat de agențiile de presă internaționale.

Anterior, Aleksandr Lukaşenko a avertizat că va decide măsuri de retorsiune dacă vor fi impuse sancţiuni împotriva ţării sale.

Între timp, Aleksandr Lukaşenko a anunțat că a convenit cu omologul său rus, Vladimir Putin, că ţările lor şi-ar putea uni trupele în cazul unei ameninţări dinspre Occident, a transmis agenția BelTA, citată de Reuters.

El a mai precizat că, deocamdată, niciun soldat rus nu a trecut frontiera în Belarus.

Aleksandr Lukașenko a afirmat și că statele occidentale încearcă să-l înlăture de la putere ca să slăbească, astfel, Rusia. „Belarus este doar o trambulină către Rusia, ca întotdeauna”, a insistat el.

Tot vineri, președintele bielorus a ordonat ca jumătate din efectivele armatei să intre în starea de pregătire de luptă, ca reacție la ceea ce el numește amenințările Occidentului.

Jens Stoltenberg (NATO) a îndemnat Rusia să nu se amestece în Belarus

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a îndemnat Rusia „să nu se amestece” în Belarus.

„Nimeni, nici Rusia, nu ar trebui să se amestece acolo. Belarusul este un stat suveran şi independent.

E foarte clar că noi respectăm integritatea teritorială belarusă”, a subliniat Stoltenberg.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md