28/08/2020

News Front, un portal de știri din regiunea Crimeea, anexată de Federația Rusă, a nimerit în lista site-urilor blocate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, în perioada stării de urgență. Autoritățile au luat această decizie după ce site-ul a publicat știrea falsă: „România a încercat să „explodeze” Moldova cu coronavirus fals”.

RISE Moldova a aflat că în spatele portalului se află un tânăr politician din regiunea Crimeea, asociat cu un fost angajat din Guvernul rus.

Omul din Crimeea este șef de filială al Partidului Rodina din Federația Rusă, fiind unul dintre activiștii pro-ruși care, în 2014, împreună cu un grup de persoane îmbrăcate în uniforme de camuflaj și cagule au luat cu asalt Casa Sindicatelor din Simferopol. Ulterior, el a fost inclus într-o listă cu sancțiuni, aprobată de ultimii doi președinți ai Ucrainei.

cap-1

Konstantin Knyrik, șeful Agenției News Front, în fața Casei Sindicatelor din Simferopol. Captură video: komtv.org

Laboratorul de Fake News este un proiect de investigație prin care încercăm să identificăm cine stă în spatele portalurilor de fake news. În plină pandemie de coronavirus, zeci de știri au fost lansate din aceleași tunuri pentru a atrage un număr mare de cititori.

Unii creatori de știri false încearcă să atragă mii de vizualizări ca să adune bani din publicitate, iar alții de pe domenii înregistrate în Federația Rusă – promovează idei propagandistice.

Citește AICI: Laboratorul de Fake News (I). Creatorul

EVENIMENTELE REALE DIN SPATELE ȘTIRII FALSE
17 Martie 2020. Parlamentul declară stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe durata 17 martie – 15 mai 2020. Astfel, sunt activate un șir de restricții, impuse oamenilor, pentru a lupta cu răspândirea COVID-19.

19 Martie 2020. În baza deciziei adoptate de Parlament, SIS solicită blocarea a 52 de portaluri de fake-news. „SIS constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”, se menționează în comunicatul SIS. Detalii, AICI

cap20 Martie 2020. Portalul News Front din regiunea Crimeea, preia informații din comunicatul SIS, publicat cu o zi mai devreme, și postează în limba engleză la categoria „Europe” o știre falsă cu titlu: „România a încercat să “explodeze” Republica Moldova cu coronavirus fals”. Detalii, AICI

Articolul începe cu o ipoteză, precum că, au fost încercări de a destabiliza situația în Republica Moldova prin intermediul a 52 de site-uri web care au distribuit informații false despre infectarea cu virusul COVID-19. În continuare, autorul necunoscut, face referire la comunicatul SIS, iar la final accentuează: „De notat că toate resursele care au distribuit informații false au fost în limba română”.

24 Martie 2020. SIS solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informației să blocheze și News Front. Motivul  promovează știri false despre COVID-19.

CONTURI BLOCATE
În prezent, cu excepția versiunii de limbă rusă, News Front poate fi accesat de pe unele adresă de IP din Moldova.

Scriem adresa en.news-front.info și intrăm pe site. Aflăm că, News Front se declară o „agenție de știri”, care publică informații în 10 limbi internaționale, printre care: rusă, germană, engleză, bulgară, georgiană, franceză și spaniolă. În mare parte, știrile sunt însoțite de imagini cu lideri politici de pe mai multe continente, dar și cu militari înarmați din zone de conflict.

Pe aceeași pagină web, în partea de sus și de jos a site-ului, găsim link-uri către paginile organizației create pe platformele de socializare. În ultimele luni, mai multe dintre conturile News Front au fost blocate.

În aprilie a.c. Facebook a anunțat că, în urma unei investigații interne, a blocat pagina principală a News Front, dar și paginile regionale, din motiv că a fost suspectat de un comportament neautentic coordonat în regiune. Detalii, AICI

O lună mai târziu, Youtube a decis să șteargă pagina News Front, cu peste 450 de mii de abonați, din motiv că utilizatorul a încălcat termenii și condițiile Youtube.

La fel au intervenit și cei de la Twitter care au suspendat contul organizației din regiunea Crimeea, invocând motive similare.

Însă, News Front nu a fost izolat de toate site-urile de socializare. Portalul poate să-și distribuie conținutul pe VK.com și OK.ru, două platforme de socializare, conectate la Federația Rusă.

OAMENII FRONTULUI
Site-ul News Front a fost creat în noiembrie 2014 și administrat de Konstantin Knyrik. Portalul aparține firmei rusești ООО МедиаГрупп Ньюс Фронт (MediaGroup News Front SRL – tr. din rusă), care are doi asociați.

50% din capitalul social este deținut de Konstantin Knyrik – născut în localitatea Bahcisarai (reg. Crimeea), iar altele 50% – de către Mihail Sinelin, cetățean rus. Sinelin a lucrat timp de mai mulți ani în secretariatul guvernului rus.

Konstantin Knyrik, 31, încă din adolescență a fost un participant activ al mișcării rusești din Crimeea. În 2014, Knyrik a fost surprins într-un grup de persoane, îmbrăcate în uniforme de camuflaj și cagule, care a luat cu asalt clădirea Casa Sindicatelor din Simferopol. Acolo se afla redacția Centrului de investigații jurnalistice din regiunea Crimeea. Ulterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse i-a acordat distincția „Pentru întoarcerea Crimeei”.

În 2017, Knyrik a devenit șeful filialei regionale din Crimeea al Partidului rus „Rodina”. Detalii, AICI

Printre primii lideri ai fracțiunii Rodina din Duma de Stat se numără și Dmitri Rogozin, fost viceprim-ministru al Rusiei.

rogozin

Konstantin Knyrik și Dmitri Rogozin, fost viceprim-ministru al Rusiei. Foto: via Facebook

Tot în 2017, ex-președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat un decret prin care l-a inclus pe Konstantin Knyrik, pe un termen de 3 ani, într-o listă cu sancțiuni, printre care: blocarea bunurilor, interzicerea participării la privatizare sau anularea vizitelor oficiale. Detalii, AICI

Pe 14 Mai 2020, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îl include din nou într-o listă cu sancțiuni pentru 377 de persoane, majoritatea fiind cetățeni din regiunea Crimeea sau cetățeni ruși. Interdicțiile expiră în 2022. Detalii, AICI

OMUL DIN CRIMEEA
– Reporter: Cum comentezi decizia Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău de a bloca site-ul News Front?
– Konstantin Knyrik: E greu de comentat astfel de decizii, or nu e clar cum poți face la nivel de stat declarații despre libertatea de exprimare, blocând în același timp sursele media. Presupun că unii reprezentanți ai organelor de stat din Moldova se bazează pe viziunea privind libertatea de exprimare din Europa unde, de facto, este interzisă orice disidență, unde nu vei observa în mass-media oficială reprezentanți ce ar împărtăși alte opinii care să difere de agenda informațională oficială.

– Reporter: Cunoașteți motivul pentru care SIS a blocat site-ul News Front?
– Konstantin Knyrik: Motivul nu-l cunoaștem. Știu că drept motiv a servit pandemia sau o anumită opinie despre COVID care n-a fost pe placul cuiva. Totuși, sub pretextul pandemiei poate fi blocată orice sursă media incomodă, fără a oferi niciun fel de explicații.

– Reporter: De ce mai multe platforme de social media (Facebook, Twitter, Youtube) au blocat conturile News Front, iar platformele „Odnoklassniki” și „VKontakte” nu v-au impus niciun fel de restricții?
– Konstantin Knyrik: În acest caz, răspunsul este foarte simplu. Rețelele sociale care ne-au blocat, în realitate, sunt nedemocratice. Ele reprezintă niște instrumente ale războiului informațional, sunt supuse unei cenzuri stricte și se află în mâinile serviciilor de inteligență occidentale. Am fost blocați din cauză că, propaganda occidentală mincinoasă nu este capabilă să concureze cu adevărul. Iar când nu ai argumente pentru o polemică publică consistentă și începi să pierzi războiul informațional atunci blocarea și interzicerea oponentului tău este cea mai simplă modalitate de a-ți promova minciuna, fără a oferi auditoriului posibilitatea de a obține o opinie de alternativă. De altfel, pe rețelele sociale rusești și în spațiul mediatic rusesc libertatea de expresie este respectată. Spre deosebire de mijloacele mass-media occidentale, la noi chiar și la televiziunea de stat sunt prezentate puncte de vedere diferite.

– Reporter: Care este audiența zilnică a News Front? Care este numărul de cititori, abonați?
– Konstantin Knyrik: Răspunsul referitor la aceste date există în sursele deschise. Blocarea și ștergerea conturilor noastre fără prezentarea unor pretenții motivate, fapt care se întâmplă în rețelele sociale controlate de serviciile occidentale de inteligență, denotă frica față de amploarea activității noastre de informare, iar aceste cifre deocamdată mai rămân impunătoare.

– Reporter: Din ce surse financiare este susținută activitatea News Front?
– Konstantin Knyrik: News Front este o agenție informațională ce-și desfășoară activitatea prin efortul unor voluntari. În cadrul News Front, majoritatea jurnaliștilor, streamerilor, corespondenților sunt voluntari care au propriile motive pentru a apăra adevărul și idealurile pe care le împărtășesc. Astfel, pentru reporterii de război din Republicile Populare Luhansk și Donețk (RPLD) Donbasul este Patria lor, ei reflectă adevărul despre viața lor, or pentru ei este important ca lumea să știe acest adevăr.
Foarte mulți voluntari de peste hotare ne traduc textele în alte limbi gratis, făcând voluntariat, or lor nu le convine situația din mass-media oficială din Europa, adică interdicția de facto a disidenței de orice gen.

Majoritatea colaboratorilor noștri fac voluntariat, respectiv, costurile ce țin de activitatea agenției sunt incomparabil mai modeste decât cele ale oponenților noștri, iată de ce veniturile din publicitate, precum și contribuția spectatorilor și cititorilor noștri, mijloacele personale ale câtorva oameni de afaceri, inclusiv și ale mele, sunt suficiente pentru activitatea noastră.

91759890_675189309982505_5542692469945028632_n

Konstantin Knyrik

În sursele deschise există informații despre intrările de mijloace, informații despre contractele de publicitate, informații despre operațiunile financiare și rapoartele „MediaGroup News Front” SRL. În special, acolo pot fi găsite informații despre faptul că mijloacele pentru desfășurarea activității sunt oferite personal de mine, Întreprinzătorul Individual Fedin, „Intent” SRL, precum și de către furnizorii de publicitate, bunăoară, de către „Yandex” etc.

În Rusia, activitatea persoanelor juridice este destul de transparentă, totuși nu suntem obligați să raportăm ceva altcuiva în afară de organele oficiale de control și de cele fiscale. Totuși, dacă manifestați un interes sporit sunt dispus să vă arăt unele acte după caz.

– Reporter: Din informațiile de care dispun, dvs. împreună cu Mihail Sinelin sunteți proprietarii „MediaGroup News Front” SRL. Faptul că, Sinelin timp de câțiva ani a activat în cadrul Guvernului rus afectează cumva independența și imparțialitatea News Front?
– Konstantin Knyrik: Când Mihail Sinelin a devenit cofondatorul News Front acesta, deja de mai bine de 7 ani, nu activa în structurile guvernamentale. Respectiv, întrebarea dvs. pare destul de stupidă din punctul de vedere al independenței și imparțialității agenției noastre. De altfel, prezentatorul nostru TV permanent și, totodată, prietenul meu, Serghei Veselovski, a fost anterior colaborator de miliție, însă acest lucru, la fel, nu afectează în niciun mod imparțialitatea News Front. Totodată, șefa biroului de corespondenți al News Front la Donețk, Ekaterina Katina, anterior a fost model profesionist, iar jurnalista noastră principală Iulia Viteazeva a activat în calitate de fotograf. Activitatea noastră de voluntariat a reunit mai mult de 100 de persoane din diferite regiuni ale planetei. Aceste persoane au practicat în trecut diverse profesii, însă faptul respectiv nu afectează în niciun fel politica editorială a agenției noastre.

– Reporter: Dvs. vă poziționați mai mult în calitate de jurnalist sau de politician?
– Konstantin Knyrik: Din punctul meu de vedere, poți fi și jurnalist, și politician, or aceste lucruri, în opinia mea, nu vin în contradicție unul cu altul. Odată realizat obiectivul meu politic principal, revenirea Crimeii în componența Rusiei, fac doar jurnalism și business. Apropo, jurnalismul este mai mult un hobby, această activitate reprezentând contribuția mea personală, după puteri, și un ajutor pentru toți cei care-și doresc să citească și să audă adevăruri.

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Dumitru STOIANOV


Acest material a fost realizat cu sprijinul European Journalisn COVID-19 Suport Fund. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia European Journalism Centre. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol