/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Proprietarii cer 200 de mii de euro. Un bloc privatizat al unei grădinițe din Capitală se vinde

missing
28 august 2020, ora 20:45

În timp ce grădinițele sunt la mare căutare în Capitală, chiar și pe timp de pandemie fiind recepționate peste 5000 de cereri, blocul unei instituții, care ar putea găzdui patru grupe de copii, este scos la vânzare. A fost privatizat cu mult timp în urmă, iar acum proprietarii clădirii cer 200 de mii de euro, bani pe care autoritățile nu îi pot aloca. Se întâmplă în condițiile în care, în ultimii 20 de ani, primăria a rămas fără 83 de grădinițe. Responsabilii au spus că vor analiza documentele, pentru a investiga dacă procesul de privatizare a avut loc fără abateri și dacă clădirea mai poate fi întoarsă grădiniței.

Lângă grădinița 129, din sectorul Râșcani al Capitalei, am găsit un bloc întreg pe care este lipit un anunț de vânzare a clădirii. Directoarea grădiniței ne-a povestit că acesta a fost privatizat încă în 2002. La început, acolo se afla un liceu privat, iar apoi blocul a trecut pe mâna mai multor proprietari.

DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 129:„A trecut deja atât timp și nimic, deși primăria face încercări, pentru a întoarce clădirea”.

Recent, clădirea a fost scoasă la vânzare, din nou.

DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 129: „Știu doar că se interesau pentru clinici stomatologice și pentru oficii, dar pe teritoriul grădiniței acest lucru nu este posibil”.

Sora medicală din instituție ne-a spus că își face griji, pentru că, pe timp de pandemie, pe teritoriul grădiniței vor intra străini.

„Părinții doar până la poartă o să-i aducă și noi o să-i întâmpinăm cu termometrie și toate cerințele. Nici nu știu cum vor intra oamenii care au cumpărat clădirea ceea”.

Responsabilii ne-au explicat că, de fapt, inițial s-a vrut și privatizarea întregii grădinițe, dar fără succes.

ANDREI PAVALOI, ȘEF, DGETS: „Marea majoritate din clădire a fost întoarsă. A rămas în proprietate privată doar un bloc din patru grupe. A fost pus sub sechestru, apoi vândut, dar este proprietate privată”.

Proprietara a declarat că, acum un an, le-a propus autorităților să cumpere clădirea, dar au refuzat.

BEATRICIA ISAC, PROPRIETARA CLĂDIRII: „Nicio problemă. Să achite suma de bani despre care este vorba în litigiu. Cum a fost evaluat imobilul, la 200 de mii”.

Pretorul ne-a spus că a luat sub control situația și că va analiza documentele la începutul acestei toamne.

VLAD MELNIC, PRETOR, SECTORUL RÂȘCANI: „În caz că acolo sunt careva nereguli în procesul de cumpărare-vânzare, grădinița o să fie întoarsă municipiului Chișinău”.

În schimb, la balanța primăriei a fost reîntoarsă recent această școală din sectorul Botanica, care a stat mai bine de opt ani în paragină. În 2012, după reducerea bruscă a numărului de elevi, instituția a fost închisă, iar elevii și profesorii rămași – transferați la liceul Traian, din regiune. Aici, Ministerul de Interne urma să construiască un centru de instruire pentru deținuți, dar inițiativa nu a fost susținută. Astfel, clădirea s-a transformat într-un adăpost pentru oamenii străzii, iar cei care locuiesc prin preajmă spun că ar fi bine dacă și-ar redeschide ușile pentru copii.

„Mai bine aici să fie o școală, decât casă pentru boschetari sau o construcție privată stranie.”

„Desigur, de ce nu. Ar lucra deodată. Aici chiar seara, când ieși la plimbare, stau câte 15-20 de oameni în grupuri. Sunt foarte mulți copii”.

Responsabilii de la direcția educație ne-au spus că urmează să fie evaluată starea tehnică a instituției, iar banii pentru reabilitare ar urma să fie alocați în 2021. Încă o grădiniță, care la fel a devenit proprietate privată, a fost scoasă la vânzare în această iarnă. Primăria Chișinău ar vrea să o cumpere, însă prețul cerut de proprietar este prea mare – 35 de milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram