/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Pompier de profesie, un tânăr din Moldova a devenit campion balcanic la maraton și la semimaraton

missing
28 august 2020, ora 20:59

De meserie este pompier, dar în lumea sportului, este un cunoscut campion al atletismului. Este vorba despre Maxim Răileanu, un tânăr care ne reprezintă țara cu mult succes, în competițiile internaționale. Recent, s-a întors din Croația cu medalia de aur. Abia coborât din avion, a îmbrăcat echipamentul sportiv și a mers la campionatele naționale. Și aici a fost cel mai bun.

ALEX MACOVEI, REPORTER TV8: „De câte ori pleacă în străinătate, la competiții, niciodată nu se întoarce cu mână goală. Și nu revine cu suvenire, ci cu medalii”.

Până acum, viața lui Maxim a fost plină de surprize. Dintre fotbal și volei, acesta a ales atletismul. Și nu a dat greș.

MAXIM RĂILEANU, CAMPION BALCANIC LA MARATON ȘI SEMIMARATON: „Mi-a venit această plăcere, când eram la Liceul Internat Republican Sportiv. Până atunci, jucam numai volei și fotbal, sporturile care se practicau la noi în sat. Nu știam ce-i asta atletism. Când mă întreba lumea ce fac, le ziceam că alerg”.

Acum câteva zile, Maxim s-a impus la proba de semimaraton, din Croația. Pentru că avea dureri de picioare, din cauza încălțămintei, acesta a fost nevoit să alerge peste 20 de km, fără tălpile din interiorul adidașilor. Chiar și așa, nu a avut rivali.

MAXIM RĂILEANU, CAMPION BALCANIC LA MARATON ȘI SEMIMARATON: „Am încălțat o pereche de adidași, care îmi erau foarte incomozi. Mi-au provocat o bătătură. Și am fost nevoit ca în timpul cursei de semimaraton din Zagreb, să alerg fără tălpii. A observat colegul meu și mi-a spus că sunt nebun”.

După triumful din Croația, atletul s-a grăbit să se întoarcă acasă, pentru a participa și la campionatele naționale. Zborul Zagreb-Chișinău nu l-a ostenit deloc, iar Maxim s-a impus din nou. Și pentru că succesul nu poate veni fără antrenamente istovitoarea, atletul ne-a povestit cum decurg pregătirile sale.

MAXIM RĂILEANU, CAMPION BALCANIC LA MARATON ȘI SEMIMARATON: „Momentan, mă antrenez mai mult la țară. O dată în săptămână avem o alergare de peste 30 de km”.

Când merge la țară, este alintat cu tot felul de bucate. Însă, pentru a nu încălca prea mult regimul, se ridică primul de la masă.

MAXIM RĂILEANU, CAMPION BALCANIC LA MARATON ȘI SEMIMARATON: „Îmi place să merg la țară. Dar trebuie să pun accentul pe alimentația bio”.

Maxim a învățat despre ceea ce înseamnă disciplină la Detașamentul Pompierilor și Salvatorilor, unde activează deja de patru ani. Colegii știu despre performanțele sale sportive și îl încurajează să nu renunțe.

SERGIU GÂRBEA, ȘEF ADJUNCT AL DSP RÂȘCANI: „Este un băiat destul de disciplinat. În colectiv este respectat. Colegii îl susțin și îi țin pumnii când participă la competiții. Ne bucurăm toți împreună pentru el”.

MAXIM RĂILEANU, CAMPION BALCANIC LA MARATON ȘI SEMIMARATON: „Eu de mic copil visam să ajung pompier. Îmi amintesc că eram mic, am făcut o năzdrăvănie. Am dat foc la paie, iar părinții și sătenii au început să-mi spună ”pojarnicul””.

În ultimele opt curse la care a participat, Maxim Răileanu a ocupat de șapte ori prima poziție, iar o dată, a urcat pe treapta a treia a podiumului.

REPORTER: ALEX MACOVEI
IMAGINI: ROMAN BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram