‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSeceta hidrologică și deplasarea termenilor calendarului agricol. Expert: „Semănarea culturilor de toamnă e riscantă”

Seceta hidrologică și deplasarea termenilor calendarului agricol. Expert: „Semănarea culturilor de toamnă e riscantă”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Lipsa precipitațiilor din ultima perioada face ca lucrările agricole de toamnă să devină o activitate riscantă. Astfel, conform calendarului agricol, la etapa actuală, mulți fermieri demarează procesul de semănare a rapiței, proces care, ulterior, va fi substituit de însămânțarea grâului și a orzului de toamnă.

Am discutat cu Vasile Șarban, Șef Direcție politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM pentru a afla viziunea sa pe partea activităților agricole în condiții de secetă.

„La etapa actuală, conform calendarului agricol, se face pregătirea solului în vederea însămânțării culturilor de toamnă. Prima se seamănă rapița. Deja, mulți agricultori au început acest proces, cu toate acestea, acest lucru este unul riscant, în condițiile când în Republica Moldova avem secetă hidrologică. Trebuie să ne orientăm după prezența sau absența precipitațiilor. Riscăm să nimerim într-o zonă de risc sporit. Am putea să însămânțăm și să nu avem parte de răsărirea plantelor. Ani sunt diferiți. Dacă am ști cu exactitate că vom avea umiditate în lunile decembrie, ianuarie și februarie, am putea semăna și în uscat”.

La fel, Șerban consideră că lipsa precipitațiilor determină deplasarea termenilor calendarului agricol.

„Din 15 septembrie până în 15 octombrie este perioada optimă de însămânțare a grâului și orzului de toamnă. În acest an, cred că acești termeni se vor deplasa un pic mai târziu, căci pământul este mult prea uscat, iar lucrările de toamnă devin imposibile de a fi efectuate. Efectiv, nu este posibil de a intra cu agregatele în câmp”.

Totodată, după părerea lui Șerban, solul, din cauza lipsei de umiditate, se află în condiții proaste, iar prelucrarea tehnică a lui trebuie să fie una specială.

„În cazul în care nu vom afâna solul, apa nu-l va penetra din motiv că deja s-a creat un strat impenetrabil, solul este foarte tasat, iar capilarele sunt astupate cu praf. Practic, la căderea ploilor solul se tasează, iar în rest are loc spălarea stratului fertil de sol. În așa condiții este recomandat de a lucra cu cizelul, însă în aceste condiții de secetă, nici nu știu ce tractor ar trebui să-l agregheze”.

Amintim că, Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis, pe 26 august curent, o avertizare cod portocaliu de secetă hidrologică, valabilă până la sfârșitul lunii august.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›