image
Sursa foto: Jurnal.md

Republica Moldova împlinește 29 de ani de INDEPENDENȚĂ

Republica Moldova marchează astăzi 29 de ani de independenţă. La 27 august 1991, ţara noastră şi-a declarat independenţa părăsind Uniunea Sovietică.

Se întâmpla la doar câteva zile după ce o lume întreagă a asistat la tentativa eşuată de lovitură de stat de la Moscova, care avea să devină însă, în cele din urmă, începutul sfârşitului Uniunii Sovietice.

Urmând exemplul altor republici, ţara noastră a adoptat Declaraţia de Independenţă şi a încetat să mai fie controlată de Kremlin.

Sute de mii de oameni s-au adunat pe 27 august 1991 în centrul Chişinăului. Rând pe rând, în faţa mulţimii au ieşit fruntaşii mişcării de renaştere naţională. De pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale răsunau celebrele melodii interpretate de Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

La doar câteva ore după proclamarea independeței, România recunoște oficial independența Republicii Moldova, devenind astfel prima țară care face asta. În 1992 Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.

Astăzi, la Președinție va avea loc o ceremonie festivă. Evenimentul va începe la ora 10.00, în sala de ședințe a primului Parlament al Republicii Moldova, unde 29 de ani în urmă a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova.

La începutul săptămânii, premierul Ion Chicu a declarat că anul acesta, în contextul pandemiei COVID-19, sărbătorile de la sfârșitul lunii august vor fi marcate într-un format restrâns.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: