image
Sursa foto: jurnal.md

Opinie: În 29 de ani de la independență, RM a obținut actul declarării, nu și bunăstare pentru cetățenii săi

Paradoxal, dar cei care se declară astăzi cei mai mari stataliști și apărători ai statului RM, în anul 1991 luptau pentru menținerea ei în URSS, invinuindu-i de dorința lichidării statului pe cei care cu 29 de ani în urma au stat la temelia Republicii Moldova, susține expertul în relații internaționale, Ion Tăbârță.

Astăzi Republica Moldova marchează 29 de ani de independență. Ion Tăbârță, expert în relații internaționale a declarat pentru jurnal.md că în viziunea sa RM ca stat independent riscă să nu supraviețuiască dacă în viitorul apropiat nu se va ajunge la un consens asupra unor probleme cheie.

Complicat de spus ce a realizat RM ca și stat în urma independenții, pentru că nu a fost în stare să se consolideze, să funcționeze instituțional și să asigure bunăstarea cetățenilor săi. Cea mai mare realizare a independenții este însuși actul declarării pentru că datorită independenții această bucată de pământ nu a fost rusificată și sovetizată până la capăt. În ce direcție se îndreaptă, tot nu este clar.

Paradoxal, dar cei care se declară astăzi cei mai mari stataliști și apărători ai statului RM în anul 1991 luptau pentru menținerea ei în URSS, invinuindu-i de dorința lichidării statului pe cei care cu 29 de ani în urma au stat la temelia Republicii Moldova”, punctează expertul.

Tăbârță menționează că statul nu va avea un viitor cert atât timp cât nu se va ajunge la un consen la nivel național asupra unor probleme cheie care ne dezbină.

Punctele de reper de dezvoltare statală a RM ar trebui să fie următoarele - acest teritoriu face parte din arealul identitar-cultural românesc; trupele rusești din stânga Nistrului sunt de ocupație; modelul instiutuțional european să fie proiectul de construcție statală. În caz contrar, RM în calitate ca și stat independent, în termen mediu și lung, are puține șanse să supraviețuiască”, susține Ion Tăbârță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: