(video) Cea mai mare colecție de potcoave din Republica Moldova, expusă astăzi public: Petru Costin deține recordul Guinness

Deține recordul Guinness pentru cea mai mare colecție de potcoave din lume și este fondatorul Muzeului Serviciului Vamal. Tot el a creat din monede cea mai mare hartă a Moldovei, care își așteaptă rândul să fie înscrisă în Cartea Recordurilor. Este vorba despre renumitul colecționar moldovean Petru Costin, cunoscut în întreaga lume, care ne-a prezentat impresionanta sa galerie, deocamdată singura din țară. Imensa colecție de potcoave a prezentat-o astăzi în fața Ministerului Apărării.

Foto: captură

„În lume nu sunt muzee unde să vedeți pe perete certificatul cu Recordul Guiness, în afară de Moldova”.

Deși are colecții cât pentru o clădire cu 5 niveluri și nenumărate distincții, ordine și diplome din zeci de țări ale lumii, Petru Costin greu trece peste modestia de care dă dovadă. A ținut să precizeze că deși adună potcoave de mult timp și deja cunoaște „toți caii din Moldova”, recordul pentru cele mai multe potcoave se datorează președintelui de atunci al Academiei de Științe, Gheorghe Duca, cel care, fiind impresionat de colecție, a și venit cu ideea de promovare la nivel internațional. „Fără ajutorul lui avea să fie imposibil, mai ales că au fost expuse 3.200 de potcoave din secolul XIV până în XXI, toate foste în folosință”, a precizat colecționarul.

O altă persoană care a contribuit la această realizare a fost și președintele Congresului Azerilor din Moldova. Tot el a ajutat și la crearea unei hărți a Moldovei, lucrare executată din 164 de mii de monede, de către 100 de copii ai liceului AȘM și care a fost acceptată deja de reprezentanții Comisiei Guinness drept cel mai mare exponat din lume de acest fel. „A fost executată de copii după o tehnologie specială, mulțumiri lui Vugar Novruzov, care m-a ajutat cu materiale speciale, după care am făcut repetiții cu copiii și am executat-o. Fiecare raion a fost expus în diferite monede, de diferite culori”.


Pub