/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Dependenți de muncă. Moldovenii de la sate nu au avut odihnă de Ziua Independenței

missing
27 august 2020, ora 20:39

Pe câmp, la cules struguri, sau acasă, ridicând vreo anexă. Moldovenii nu au odihnă nici de Ziua Independenței. Cu atâtea griji pe cap, mulți dintre ei au și uitat că astăzi este sărbătoare. Oamenii spun că nu le arde a chef, când gândul le stă la ce să pună pe masă.

În această curte din satul Roșcani, Strășeni, astăzi forfota era mare. După principiul, fă-ți vara sanie și iarna căruță, gospodarii au scos caloriferele din casă, pentru a le pregăti de un nou sezon de încălzire.

„Diseară o să sărbătorim, acum e foarte multă muncă, ne pregătim de iarnă”.

„Este o zi de lucru, muncim, ne pregătim de iarnă, facem conserve, așa să simțim că e sărbătoare, nu prea. Independența pentru noi nu se observă, poate pentru acei de la Parlament, pentru noi nu”.

Spiritul de sărbătoare nu a ajuns nici în casele vecinilor, care s-au adunat să ridice o construcție. E păcat să treacă vara și moldoveanul să nu facă reparație sau să construiască vreo anexă, spun aceștia.

„Avem pe vreo 3-4 zile. Ce construiți? O bucătărie”.

Absorbiți de griji și nevoi, unii săteni nici nu știau ce ce se sărbătorește astăzi.

„Astăzi nu-i sărbătoare, mâine e sărbătoare, e sfânta Maria de toamnă”.

„Ce zi e astăzi? Ziua limbii”.

Oamenii povestesc că nu le arde a sărbătoare, când îi așteaptă muncile câmpului sau grijile gospodăriei. Important e să ai ce pune pe masă la iarnă, mai spun aceștia. Tăranii știu cel mai bine cum o zi de vară te poate hrăni un an.

„Prin grădină, punem cartofi, fasole, ca fiecare moldovean și fiecare muncitor”.

Da ce nu-i la țară de lucru, tot este de lucru. Iată, ne ocupăm cu reparația la casă”.

Independenți sau nu, pentru fiecare, ziua de astăzi se trăiește diferit.

„- Ce vă doriți pentru țărișoara noastră?  – Să fie de sine stătătoare, e fată mare, singurică, să nu se țină de fusta mamei.”

„Poți să o numești sărbătoare când în țară e așa un dezastru cu boala asta a noastră.”

Ca în fiecare an, zilele de 27 și 31 august sunt zile libere. Așa că, de astăzi până pe 31 august, bugetarii au o mini-vacanță. Aceștia vor reveni la muncă marți, 1 septembrie.

Reporter: Lilia CARAUȘ
Imagini: Tudor BIGU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram