Google și-a făcut universitate: cât costă studiile și de ce este specială

Google desființează ideea clasică de universitate cu propria iterație a conceptului. Instituția de învățământ a gigantului din Mountain View este mai ieftină, iar specializările sunt de viitor.

Foto: playtech.ro

În cazul în care nu avea suficient de multe servicii online în portofoliu, Google și-a deschis universitate. Deși cursurile durează doar șase luni, comparativ cu câțiva ani, oficialii companiei sunt optimiști că te vor pregăti pentru meseriile viitorului într-o manieră cât se poate de intensă.

Cursurile universității Google se bazează pe Google Career Certificates, iar cei care le vor absolvi vor avea acces la cele mai solicitate profesii de astăzi, într-o lume dominată de activități în format digital, online și offline. Pentru a absolvi cursurile universității Google vei avea de plătit până în 300 de dolari, conform Repubblica, citează Playtech.

Intenția celor de la Google, deși lăudabilă, cu siguranță nu va fi privită cu ochi buni de către instituțiile tradiționale de învățământ din SUA. Ca referință, studiile superioare în America încep prin a costa câteva zeci de mii de dolari, dar pot depăși 100.000 de dolari. Sunt oameni care plătesc datoriile universitare pe întregul parcurs al vieții. În acest context, dacă diploma oferită de Google va fi echivalentă după 6 luni de studii, viitorul nu este roz pentru școli care oricum au fost închise în ultima jumătate de an și și-au mutat cursurile online.

Compania din Mountain View își propune să modernizeze, cel puțin în Statele Unite, mecanismele învățământului secundar superior în plină pandemie Covid 19. Gestul foarte ambițios se desfășoară într-o perioadă în care universitățile tradiționale din întreaga lume au serioase dificultăți în redeschiderea sălilor de clasă, în desfășurarea de cursuri educaționale ”în lumea reală”. În timp ce giganții ancorați în trecut propun parcursuri de studiu îndelungate și extrem de costisitoare pentru studenţi, Google te pregătește pentru meseriile care se vor căuta cu adevărat în viitor.

Există însă câteva detalii importante de avut în vedere, începând cu ceea ce nu oferă Google. În primul rând, trebuie reținut faptul că nu va acoperi toate specializările universitare, ci doar câteva ramuri specifice activităților care în acest moment reprezintă viitorul lumii digitale. Prin urmare, vor exista cursuri universitare pentru cele mai căutate tehnologii în domeniul muncii pe internet.

Cealaltă caracteristică, aşa cum s-a menționat deja, este că diplomele vor fi oferite de companie după doar șase luni de studiu, iar în plus, vor costa mult mai puţin decât cele tradiționale. Practic, e vorba de o sesiune de cursuri „intense” la finalul cărora Google va verifica cunoștințele dobândite, scopul fiind cel de a oferi noilor absolvenți oportunitatea de a intra imediat în câmpul muncii.

Momentan, nu se știe data exactă la care vor începe cursurile, dar ar trebui să nu mai dureze mult. Abia din acel moment vom vedea dacă scepticismul multora legat de propunerea Google este justificat.


Pub