image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon se laudă cu creșterea exportului produselor din RM către Federația Rusă: BNS îl contrazice

Igor Dodon susține că datorită lui din 1 ianuarie 2019 a crescut exportul de produse din Republica Moldova către Federația Rusă cu 67%, 52% la unele dintre acestea. Acesta nu a specificat nimic despre exportul de mărfuri către țările din Uniunea Europeană. Biroul Național de Statistică îl contrazice pe președinte, menționând că pentru unele produse enumerate de către acesta exportul a scăzut. La nivel de țări, cel mai important partener ca destinație de export rămâne a fi România cu o pondere de 26,4% la export și 13% la import, către Federația Rusă se exportă bunuri în proporție de doar 7,9%.

În cadrul prezentării raportului de activitate de 3,5 ani în calitate de președinte, Igor Dodon s-a lăudat că datorită lui a crescut exportul de mărfuri moldovenșeti către Federația Rusă, partener strategic al statului, în viziunea președintelui.

„La capitolul „Realizări”, la inițiativa mea începând cu 1 ianuarie 2019, au fost eliminate taxele vamale pentru cinci categorii de produse agroalimentare exportate pe piața Federației Ruse. Urmare a acestor acțiuni, a crescut de 6,6 ori exportul de legume; de 1,5 ori exportul produselor conservate; a sporit cu 67% exportul de mere și cu 52% exportul producției vitivinicole”, susține Igor Dodon.

În raportul său de activitate președintele nu menționează nicio cifră, careva date despre exportul produselor, mărufurilor din RM către țările din Uniunea Europeană.

Biroul Național de Statistică îl contrazice pe Igor Dodon, prezentând alte date în care se contestă că la unele produse enumerate de către acesta, exporturile au scăzut.

Conform Biroul Național de Statistică pentru anul 2019 exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat 470,8 mil. dolari SUA (cu 3,6% mai mult față de ianuarie-martie 2018), deținând o cotă de 64,2%.

În anul 2019 exporturile de mărfuri către țările CSI s-au micșorat cu 10,1%, comparativ cu ianuarie-martie 2018, arată datele BNS.

Igor Dodon în raport specifică că s-a majorat exportul producției vitivinicole, BNS arată că s-a micșorat exporturile la băuturi alcoolice și nealcoolice (-11,0%) în anul 2019.

Biroului Naţional de Statistică pentru semestru 1 anul 2020, arată că la nivel de țări, cel mai important partener ca destinație de export rămâne a fi România cu o pondere de 26,4% la export și 13% la import. Pe locul secund dintre statele membre UE se situează Italia cu 9,1%, fiind urmată de Germania, Polonia, Franța. Pentru statele membre ale CSI, liderul principal de export este Federația Rusă, unde se exportă bunuri în proporție de doar 7,9%.

În perioada ianuarie-martie 2020, exportul de mărfuri în țările UE a atins o valoare de 447,4 mil. dolari, deținând o pondere de 63,30%, mai puțin cu 2,5%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 14% (în ianuarie-martie 2019 - 13,9%), ce corespunde unei valori de 94,9 mil. dolari.

Conform Ministerul Economie al Republicii Moldova, Uniunea Europeană este un partener comercial important al Republicii Moldova. În 2019, aceasta absorbea 63,3% din exporturile totale.

Expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga a declarat pentru jurnal.md că acele creșteri pe care le anunță președintele dacă ar fi în cuantumul prezentate de el, oricum nu sunt semnificative.

„Eu nu înțeleg poziția unui politician atunci când pentru el valorează foarte mult numai o direcție geografică. Când ne punem ca obiectiv, că direcția estică este cea mai importantă pentru noi și statistica arată complet alte situație, nu cred că este o viziune pragmatică și patriotică”, susține expertul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: