Țigări de peste 1 milion de lei urmau să ajungă peste Prut. Șapte bărbați, reținuți

Șapte bărbați, care intenționau să treacă ilegal peste râul Prut un lot cu țigări de marca „Ritm” și „Focus”, în valoare de peste un 1,1 milioane de lei. Operațiunea de reținere a avut loc la data de 20 august anul curent, iar suspecții riscă până la 10 ani de privațiune de libertate.

Foto: PCCOCS

Activitatea ilegală a celor șapte suspecți, cu vârste cuprinse între 27 și 43 ani, a fost documentată de ofițerii de investigații pe parcursul a mai multor luni de zile, iar în cadrul măsurilor speciale a fost constatat că fiecare dintre membrii grupării aveau roluri bine determinate și ierarhizate.

Unii membri, cu automobile personale escortau și supravegheau teritoriul, iar alții cercetau și monitorizau anumite puncte ale frontierei de stat, în afara punctelor legale de trecere, pentru a organiza transportarea mărfii fără impedimente.

Articolele de tutungerie erau procurate de pe piața internă a Republicii Moldova și transportate până la zona verde a frontierei pe anumite trasee, cu automobile de teren cu numere de înmatriculare false, care aparțineau membrilor grupării. Într-un anumit punct al zonei de frontieră, încărcătura era descărcată și ulterior, prin intermediul bărcilor gonflabile, era transportată peste râul Prut în România.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliile și în automobilele figuranților, în afară de țigări, au fost depistate și ridicate două bărci gonflabile cu motoare puternice după capacitate de model „Honda”, stații radio utilizate pentru comunicare, o armă cu țeavă ghintuită fără acte, dar și două mijloace de transport dotate cu sisteme de navigare GPS în care se aflau 108 cutii cu țigări, ce urmau a fi transportate prin contrabandă peste râul Prut.

În acest caz, conform infracțiunii de „contrabandă”, comisă de un grup criminal organizat, persoanele care vor fi declarate vinovate riscă până la 10 ani privațiune de libertate.

După reținerea acestora, instanța de judecată i-a eliberat pe toți șapte figuranți, chiar dacă procurorii au solicitat aplicarea măsurii preventive - arestul. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a ignorat totalmente argumentele Procuraturii în favoarea arestării preventive a învinuiților și a dispus cercetarea lor în arest la domiciliu. Prin urmare, procurorii au contestat soluția judecătorilor de instrucție la Curtea de Apel Chișinău.

Poliția menționează că unul din liderii grupării a fost reținut în toamna anului 2019 pentru infracțiune similară, fiind condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare.

Oamenii legii continuă acțiunile de investigații pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea altor persoane implicate în acest caz.


Pub