Acest robot chirurgical minuscul ar putea ajuta doctorii în operații complexe

Cercetătorii de la Harvard au colaborat cu Sony pentru a construi un robot chirurgical minuscul, inspirat de origami.

Foto: playtech.ro

Robotul are aproximativ dimensiunea unei mingi de tenis și cântărește doar cât o monedă. Dar nu este doar mic și atât. Într-un studiu publicat în Nature Machine Intelligence, cercetătorii au descris cum a reușit să îndeplinească o sarcină chirurgicală complicată.

Cercetarea face parte dintr-o viziune mai mare în care procedurile chirurgicale sunt preluate de roboți, care oferă un control mai precis decât doctorii, transmite Playtech.

Dar până acum, acești chirurgi-robot tind să fie masivi, adesea aproape că ocupă întreaga sală chirurgicală. Pentru o lucrare mai detaliată care necesită precizie, ar trebui să fie o lucrare pentru roboții mici.

Micul chirurg robot poate atinge forma finală prin „apariția” sa, după ce componentele sale au fost tăiate cu laser dintr-un material laminat special. O astfel de formă tridimensională complexă ar fi dificil de construit, conform echipei.

Trei actuatoare liniare îi permit să se deplaseze în sus și în jos, să se rotească într-o parte, să se extindă și să se retragă. Micile actuatoare în sine sunt confecționate dintr-un material ceramic special care își schimbă forma atunci când se aplică un câmp electric. De asemenea, un senzor optic LED se asigură că știe unde să meargă.

Testele timpurii arată că roboțelul are o „mână mai fermă” decât un chirurg uman. De asemenea, a fost mult mai precis și mai puțin predispus la erori. A fost chiar capabil să pună cu succes o venă retinală, doar de două ori mai mare decât grosimea unui fir de păr uman, fără a provoca pagube. Într-un test de urmărire microscopică, cercetătorii au descoperit că mini-RCM era cu 68% mai exact decât un instrument controlat manual.

Probabil că va trece ceva timp înainte ca mini-RCM să fie cu adevărat gata pentru sălile de operare. Datorită dimensiunii și greutății sale, ar fi mai ușor de configurat decât mulți alți roboți chirurgicali. Rămâne de văzut cum va ajuta în domeniul medicinei.


Pub