Secretarul NATO solicită o anchetă „transparentă” în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut apel miercuri la o anchetă „transparentă” asupra otrăvirii opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, afirmând că „nu există motive de îndoială” asupra concluziilor medicilor germani, relatează AFP, citează Agerpres.

Foto: dw.com

„Este lucrul de care avem acum nevoie, o anchetă transparentă pentru a descoperi ce s-a întâmplat şi pentru a ne asigura că responsabilii dau socoteală”, le-a declarat Stoltenberg jurnaliştilor la sosirea la reuniunea de la Berlin a miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene.

UE, Washington, Paris, Berlin şi Londra au cerut deja autorităţilor ruse să afle adevărul, după ce medicii germani care îl tratează pe Navalnîi la Berlin au ajuns luni la concluzia că prezintă „urme de otrăvire”.

La rândul său, Kremlinul a considerat premature concluziile potrivit cărora inamicul său numărul 1 a fost victima unei acţiuni criminale.

Aflat în fruntea Fondului împotriva corupţiei, care avea drept obiectiv expunerea corupţiei elitelor, Aleksei Navalnîi a fost internat pe 20 august la reanimare într-un spital din Omsk, după ce i s-a făcut rău într-un avion care urma să-l transporte la Moscova de la Tomsk, în Siberia.

El a rămas la Omsk două zile înainte de a fi evacuat spre Germania.


Pub