26 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până pe 15 septembrie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Un nou record: 624 cazuri noi de infectări

624 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din acestea 4 cazuri sunt de import  – 2 cazuri Turcia, câte unul din Bulgaria și respectiv Franța. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 3407 de teste.  Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 34 982 cazuri.

Din numărul total al cazurilor noi, 28 sunt lucrători medicali: medici-10, asistenți medicali- 17, personal auxiliar-1.

Ministerul Sănătății a informat că 526 – de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1430 – stare de gravitate medie.

Alte 287 persoane au fost tratate și externate. În total, 24156 persoane au fost vindecate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Astfel, numărul victimelor a ajuns la 967.

Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până pe 15 septembrie

Comisia Națională Extraordinară pentru sănătate publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 15 septembrie. Respectiv, este prelungit și termenul de aplicare a tuturor restricțiilor în vigoare, anunță Guvernul.

Reamintim că de la 1 septembrie cetățenii care traversează frontiera pe sensul de intrare și vin din țări aflate în zona verde – cu risc scăzut de infectare, nu vor fi nevoiți să stea în autoizolare.

Tot de la 1 septembrie se vor redeschide instituțiile școlare și preșcolare în baza unor instrucțiuni clare și cu respectarea strictă a normelor sanitar-epidemiologice. Decizia de reîncepere a acțivității școlilor aparține fondatorilor. În cazul în care acestea nu vor întruni condițiile necesare, nu vor primi autorizație de funcționare.

Cât privește redeschiderea școlilor,care va fi o provocare majoră în lupta cu COVID-19, membrii CNESP au reiterat importanța respectării celor 3 reguli de aur pentru stoparea răspândirii virusului: igienizarea frecventă a mâinilor, respectarea distanței fizice/sociale de 1 metru și purtarea corectă a măștilor în spații închise și locuri aglomerate.

Alertă de călătorie în Ucraina

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina informează că, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 , Guvernul de la Kiev a decis de a interzice intrarea cetățenilor străini și apatrizilor în Ucraina, începând cu data de 29 august curent, ora 00:00, până pe 28 septembrie 2020, ora 00:00.

Totodată, se menționează faptul că cetățenilor străini și apatrizilor se permite tranzitarea teritoriului Ucrainei în decurs de 48 de ore, în ambele sensuri, cu prezentarea documentelor confirmative.

1584 de angajați care s-au infectat la serviciu vor promi câte 16 mii lei

Guvernul a decis alocarea a peste 25 milioane de lei din Fondul de Intervenții al Guvernului pentru angajații instituțiilor bugetare și medico-sanitare, care au fost afectați de virusul COVID-19. Astfel, de indemnizația unică în mărime de 16 000 de lei vor beneficia 1584 de bugetari. Până în prezent 2168 de persoane au beneficiat de indemnizația unică în valoare de 16 mii lei.

Tot astăzi, Guvernul a decis ca 21 de milioane de lei  să fie distribuite către CEC și MAEIE pentru asigurarea tuturor măsurilor de protecție în timpul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Secțiile de vot și personalul electoral, atât pe teritoriul țării, cât și în afara granițelor, vor fi dotate cu echipamentul de protecție necesar pentru prevenirea și combaterea COVID-19 în baza cerințelor sanitare stabilite de CNESP.

Pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol după 10 zile de boală

Pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală. Datele a fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Externarea/excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor, se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Totodată, ministerul a anunțat că au fost extinse categoriile de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:

-persoane cu vârsta ≤ 65 ani;

-copii mai mari de 7 ani.

În plus, Ministerul Sănătății a informat că preparatele Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon au fost excluse din schemele clinice aprobate în multe țări din cauza ineficienței terapeutice confirmate prin multiple trialuri clinice. Reieșind din cele expuse, Comisiile de specialitate au recomandat excluderea preparatelor Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon din următoarea ediție a Protocolului provizoriu de tratament a infecției COVID-l9.

A fost lansat Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică

Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a fost inaugurat la Chișinău. Acesta a fost creat cu sprijinul financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Centrul este primul de acest gen în domeniul sănătății publice din țară și va asigura legătura dintre partenerii din sistemul de sănătate, dar și specialiștii din alte domenii implicați direct sau indirect în măsurile de răspuns ale țării. Centrul corespunde cerințelor moderne de comunicare, fiind dotat cu echipamente performante, sisteme audio și video, computere, fapt ce va permite implementarea rapidă și eficientă a măsurilor de răspuns la urgențele de sănătate publică la nivel teritorial și național, organizarea ședințelor operative în regim online, a teleconferințelor, colectarea și monitorizarea în timp real a datelor epidemiologice.

Inaugurarea Centrului operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică face parte din răspunsul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății la pandemia COVID-19, ce a înregistrat până la ora actuală peste 23 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume

95 % din instituțiile de învățământ au fost dotate cu termometre și produse de dezinfectare

95 % din instituțiile de învățământ au fost deja dotate cu termometre și produse de dezinfectare. Restul vor primi produsele necesare pe parcursul următoarelor zile. Totodată, au loc instruirile persoanelor care vor efectua triajul zilnic al elevilor și profesorilor, în cazul instituțiilor care se confruntă cu criza personalului medical sau lipsa acestuia. Afirmația a fost făcută de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu la ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.

O atenție sporită a fost acordată procesului de alfabetizare digitală al cadrelor didactice. Cca 72% din tot personalul didactic din Republica Moldova a beneficiat de cursuri de instruire online. Totodată, în acest an școlar va fi lansat catalogul electronic, proiect-pilot care va fi implementat în 171 de instituții de învățământ. Cadrele didactice vor fi responsabile pentru elaborarea planului individualizat al elevului, care va asigura însușirea deplină a materialului didactic. În aceste condiții, vor fi făcute excepții pentru majorarea normei didactice admisibile (27 de ore pe săptămână).

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.