Totul despre substanța care l-a otrăvit pe opozantul lui Putin Alexei Navalnîi

Pe 24 august clinica Charité din Berlin, unde a fost transportat Alexei Navalnîi, a anunțat că opozantul rus  a fost otrăvit. Probele prelevate de la politician indică faptul că pacientul a fost otrăvit cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei”. Substanța concretă nu a fost încă determinată. Navalnîi se află în comă indusă și este tratat cu atropină. 

Ce sunt Inhibitorii colinesterazei?

Potrivit meduza.io, „inhibitorii colinesterazei” sunt un grup de substanțe utilizate în medicină pentru ameliorarea simptomelor demenței, care apar de exemplu în cazul bolii Alzheimer. Aceștia afectează nivelul acetilcolinei, substanță importantă în transmiterea semnalelor între celulele nervoase. Astfel, grupul de substanțe este folosit în medicină, deși în mare parte acestea se regăsesc în elaborarea pesticidelor. Cei mai puternici inhibitori ai colinesterazei pot avea aplicații militare, cum ar fi gazul Sarin, VX sau deja celebrul „Noviciok”, utilizat în otrăvirea lui Serghei Skripal în Salisbury, Marea Britanie. 

Ce se întâmplă în cazul otrăvirii?

Substanțele cresc nivelul acetilcolinei, iar pentru că aceasta stimulează puternic receptorii celulelor nervoase, este perturbată funcționarea sistemului nervos. 

Ca urmare, bătăile inimii încetinesc, se eliberează multă salivă, apar lacrimile și transpirația, se eliberează flegma, au loc urinări, diaree, vomă. În cazuri mai severe, persoana este paralizată, are convulsii, nu poate respira și apare coma, iar, în final, ar putea chiar să moară. 

Cum pot pătrunde aceste substanțe în organism?

Substanțele date pot fi inhalate și pot intra prin ochi, piele, tractul gastro-intestinal. Simptomele pot apărea în câteva secunde, minute sau ore de la ingerarea substanței.. 

Cum are loc depistarea?

Pentru detectarea intoxicatiei se prelevează sângele. Meduza.io precizează că nu fiecare laborator este dotat cu echipament corespunzător pentru a detecta astfel de substanțe, iar spitalul din Omsk cel mai probabil a fost în această situație. De aceea, în cazul în care nu se știe dacă persoana a contactat cu substanța periculoasă, iar investigațiile de laborator nu pot fi efectuate, medicii de obicei sunt sfătuiți să monitorizeze simptomele. Navalnîi cel mai probabil a avut anumite simptome caracteristice. Spunem „cel mai probabil”, deoarece până în prezent sunt doar reportajele și știrile de la fața locului, care nu sunt un lucru 100% viabile. 

Citește și: Cine este Alexei Navalnîi și de ce Putin nu-i pronunță numele?

Este posibilă vindecarea?

Vestea bună este că persoana în cauză se poate vindeca. Vestea mai puțin bună este că pacientul necesită nu doar intervenția unor dispozitive medicale, de exemplu aparate de ventilație artificială, dar și antidoturi. Navalnîi primește Atropina. În cazuri mai severe atropina se administrează în doze mari pe parcursul a mai multor zile  De asemenea, medicii prescriu diazepamul pentru ameliorarea convulsiilor, dar chiar și pentru păstrarea abilităților cognitive ale persoanei. 

Persoana se poate recupera în două-trei săptămâni. Dar, pot exista consecințe pe termen lung, cum ar fi tulburări de memorie, vorbire lentă, tremurături ale mâinilor și altele. 

Foto: SkyNews

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.