Cât costă să umpli un butoi cu propriul vin

În ultimele luni, unii dintre noi au început a coace pâine de maia, alții renovează case la sat. Dacă nici tu nu poți sta cu mâinile-n sân, noi îți propunem să vezi cât te-ar costa să umpli un butoi de 100 litri cu vin de casă. Am calculat cât ar trebui să investești dacă decizi să faci pentru prima dată propriul vin și am inclus și prețurile la utilajele de care vei avea nevoie.

Ca de obicei, din start precizăm că prețul final este unul aproximativ și include mai multe variabile. Întotdeauna, există posibilitatea să împrumuți zdrobitorul de struguri sau teascul de la vecin sau să mergi la piață, unde prețurile sunt mult mai mici decât în magazinele specializate.

Prima etapă presupune achiziționarea strugurilor. Vinificatorul Ilie Gogu ne-a spus că în anul acesta strugurii de calitate costă în jur de 10 lei/kg, dar că un preț „de mijloc” pentru struguri ar fi 6 lei per kilogram. „Struguri pot fi găsiți și la prețul de doi lei/kg, dar din struguri ieftini și vin ieftin se obține”, spune el. Gospodari de la sate ne-au spus că pentru a face un butoi cu vin cu o capacitate de 100 litri va fi necesar de cumpărat în jur de 150 kg de struguri.

Pentru următoarea etapă vei avea nevoie de un zdrobitor de struguri. Magazinele oferă o gamă destul de variată – de la cele mai ieftine și manuale de 1629 lei, la cele mai sofisticate electrice de 14080 lei. La piață, zdrobitorul de struguri în varianta cea mai simplă costă puțin peste 700 lei.

Opțional, unii gospodari pot opta și pentru un teasc. În magazine, prețurile la acestea sunt destul de ridicate și variază în funcție din materialul care este făcut și volumul acestuia. Un preț de mijloc ar fi de 3520 de lei. Menționăm însă cu majoritatea gospodarilor de la sat au renunțat la „tescuit”, de aceea nu vom include prețul acestuia în costul final.

Un lucru indispensabil este vasul pentru fermentarea vinului. O cadă pentru vin fără capac de 350 litri se vinde la prețul de 651 lei. Și, în final, ai nevoie de butoiul unde se va păstra vinul. În magazine un butoi cu o capacitate de 100 de litri costă 2291 lei.

Deci, în final avem următoarele cheltuieli:

Struguri 6 lei/kg X 150 kg – 900 lei
Zdrobitor de struguri – 1629 lei
Cada pentru fermentare – 651 lei
Butoi – 2291 lei
Cost final – 5471 lei

Dacă cheltuielile ți se par mari, atunci să știi că în primul an vei plăti 5471 de lei, dar în anii următori vei achita doar  costul strugurilor.

Nu am scris despre procesul de facere a vinului, pentru că fiecare gospodar are „rețeta” sa moștenită de părinți și bunici. Principalul ca întregul proces să fie desfășurat cu tragere de inimă și cu gândul că la sărbătorile de Crăciun vei desfunda butoiul și vei gusta din vinul făcut cu propriile mâini.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.