17:08:45 23.04.2024
Stiri

Regulile de desfășurare a procesului de învățământ în școlile și liceele din Chișinău: Fără experimente la lecțiile de chimie sau fizică, mereu în aceeași bancă și educația fizică în aer liber, fără a fi folosit inventar sportiv

Actualitate 26.08.2020 12:10 Vizualizări2115 Autor: Ziarul National
Regulile de desfășurare a procesului de învățământ în școlile și liceele din Chișinău: Fără experimente la lecțiile de chimie sau fizică, mereu în aceeași bancă și educația fizică în aer liber, fără a fi folosit inventar sportiv


Instituțiile de învățământ din R. Moldova își vor relua activitatea de la 1 septembrie, cu excepția universităților care vor desfășura lecțiile în format online în primele două săptămâni ale primei luni de toamnă, iar elevii, părinții, profesorii și managerii instituțiilor de învățământ sunt îndemnați de către autorități să dea dovadă de maximă responsabilitate, având în vedere situația epidemiologică din republică.

Primăria municipiului Chișinău anunță despre mai multe modificări în procesul de studii a anului de învățământ 2020 – 2021, în conformitate cu „Instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologic al Covid-19”, aprobată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a capitalei.

Astfel, în procesul de studii, elevii, profesorii, părinții, dar și alte părți implicate în procesul de studii vor ține cont de următoarele recomandări:

1. Vor respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesorii și alte persoane, în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vor urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar.

2. Se vor așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrând distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi.

3. Vor veni și vor pleca de la școală conform intervalelor de timp stabilite, evitând aglomerația, inclusiv în timpul verificării temperaturii corpului, dimineața.

4. Își vor spăla mâinile cu apă și săpun sau vor folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare 2 ore.

5. Nu vor folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacâmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane.

6. Vor urma regulile de igienă și protecție de pe posterele informative afișate în școală. Astfel, elevii vor fi mereu informați despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului Covid-19.

7. Vor purta mască de protecție, care va acoperi nasul și gura, atunci când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului.

8. Nu vor face experimente în laboratoare la lecțiile de chimie, fizică sau biologie.

9. Vor faceorele de educație fizică în aer liber, fără a folosi inventarul sportiv.

10.Vor sta acasă și vor anunța medicul de familie, dacă vor avea simptome precum temperatura corpului mai mare de 37oC, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii.

11.În cazul în care se depistează că rezultatul testului la Covid-19 al elevului este pozitiv, părinții acestuia vor informa imediat dirigintele clasei.

12.Vor respecta măsurile de protecție și igienă privind prevenirea răspândirii Covid-19, acasă și în locurile publice.

13.Se recomandă tuturor elevilor să evite locurilor publice aglomerate.

Decizia cu privire la deschiderea instituțiilor de învățământ în capitală va fi luată de către fondator, adică Consiliul Municipal Chișinău, în baza avizelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md